Vești excelente pentru persoanele care dețin certificatul digital Covid. Cum s-ar putea relaxa restricțiile pentru călătoriile UE pe perioada pandemiei

Vești excelente pentru persoanele care dețin certificatul digital Covid. Cum s-ar putea relaxa restricțiile pentru călătoriile UE pe perioada pandemiei
Certificat Covid-19

Persoanele imunizate anti-Covid-19 s-ar putea bucura de noi relaxări atunci când vine vorba de călătoriile desfășurate în țările din UE pe perioada pandemiei. Astfel, miniștrii UE au ajuns, marți, la un acord, care ar încuraja eliminarea anumitor restricții de circulație în rândul persoanelor care au un certificat digital Covid-19. Un alt subiect important abordat de reprezentanții statelor membre UE a fost acela de a ajunge la un termen de valabilitate general valabil al certificatelor Covid pentru un ciclu primar de vaccinare.

Principalele subiecte abordate de Comisia Europeană

În contextul valului cinci al pandemiei, tot mai multe țări din UE impun restricții diferite la intrarea cetățenilor înt-un anumit stat. Pentru a rezolva aceste criterii selective, considerate discriminatorii, miniștrii statelor din UE s-au întâlnit pentru a se pune de acord privind noi reguli care să permită libera circulație pe teritoriul UE a persoanelor care dețin un certificat sanitar de vaccinare. Astfel, recomandarea UE privind deplasarea în interiorul Uniunii Europene este aceea de eliminare a dovezilor care atestă absența infecției în organism, atâta timp cât o persoană deține un certificat digital Covid.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

• eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;

• alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, a transmis Comisia Europeană prin intermediul unui comunicat.

În cadrul aceleiași întâlniri s-a stabilit ca, începând cu 1 februarie 2022, toate statele europene să se alinieze aceleiași perioade de valabilitate a certificatului, respectiv, de nouă luni.

Răspunsul comisarilor pentru Sănătate și Justiție în urma propunerii făcute de statele UE

În urma recomandărilor Consiliului European privind libera circulație în UE fără restricții suplimentare în afara certificatului digital, comsarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au îmbrățișat ideea, susținând că, încă de la începutul pandemiei, aceștia au transmis necesitatea liberei circulații în condiții de siguranță, aceasta fiind posibilă pe baza certificatului Covid-19.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE.

Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul”, a declarat sursa citată.

În continuare aceștia au subliniat că această propunere a statelor membre UE trebuie pusă în practică cât mai rapid, iar fiecare stat să decidă în funcție de situația cu care se confruntă. Mai mult, acești aau întărit ideea unui concretizări a acestui acord pentru a se clarifica dacă această metodă poate reduce cu adevărat previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI