26 ian. 2022 | 09:54

Vești excelente pentru persoanele care dețin certificatul digital Covid. Cum s-ar putea relaxa restricțiile pentru călătoriile UE pe perioada pandemiei

Sănătate
Vești excelente pentru persoanele care dețin certificatul digital Covid. Cum s-ar putea relaxa restricțiile pentru călătoriile UE pe perioada pandemiei
Certificat Covid-19

Persoanele imunizate anti-Covid-19 s-ar putea bucura de noi relaxări atunci când vine vorba de călătoriile desfășurate în țările din UE pe perioada pandemiei. Astfel, miniștrii UE au ajuns, marți, la un acord, care ar încuraja eliminarea anumitor restricții de circulație în rândul persoanelor care au un certificat digital Covid-19. Un alt subiect important abordat de reprezentanții statelor membre UE a fost acela de a ajunge la un termen de valabilitate general valabil al certificatelor Covid pentru un ciclu primar de vaccinare.

Principalele subiecte abordate de Comisia Europeană

În contextul valului cinci al pandemiei, tot mai multe țări din UE impun restricții diferite la intrarea cetățenilor înt-un anumit stat. Pentru a rezolva aceste criterii selective, considerate discriminatorii, miniștrii statelor din UE s-au întâlnit pentru a se pune de acord privind noi reguli care să permită libera circulație pe teritoriul UE a persoanelor care dețin un certificat sanitar de vaccinare. Astfel, recomandarea UE privind deplasarea în interiorul Uniunii Europene este aceea de eliminare a dovezilor care atestă absența infecției în organism, atâta timp cât o persoană deține un certificat digital Covid.

„Astăzi, 25 ianuarie, miniștrii UE au ajuns la un acord privind actualizarea normelor pentru facilitarea liberei circulații în UE în condiții de siguranță în timpul pandemiei de COVID-19. Acordul vine ca urmare a propunerii Comisiei din 25 noiembrie 2021.

Printre principalele actualizări ale recomandării se numără:

• eliminarea, în principiu, a restricțiilor suplimentare pentru titularii certificatului digital al UE privind COVID;

• alinierea perioadei de valabilitate la actul delegat, și anume 270 de zile pentru ciclul primar de vaccinare.

Orice măsură de restricționare a liberei circulații trebuie să fie nediscriminatorie și proporțională. Statele membre nu ar trebui, în principiu, să refuze intrarea pe teritoriul lor a persoanelor care călătoresc din alte state membre”, a transmis Comisia Europeană prin intermediul unui comunicat.

În cadrul aceleiași întâlniri s-a stabilit ca, începând cu 1 februarie 2022, toate statele europene să se alinieze aceleiași perioade de valabilitate a certificatului, respectiv, de nouă luni.

Răspunsul comisarilor pentru Sănătate și Justiție în urma propunerii făcute de statele UE

În urma recomandărilor Consiliului European privind libera circulație în UE fără restricții suplimentare în afara certificatului digital, comsarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides și comisarul pentru justiție, Didier Reynders, au îmbrățișat ideea, susținând că, încă de la începutul pandemiei, aceștia au transmis necesitatea liberei circulații în condiții de siguranță, aceasta fiind posibilă pe baza certificatului Covid-19.

„De la începutul pandemiei, am prezentat soluții pentru a proteja și a facilita libera circulație în condiții de siguranță în contextul măsurilor sanitare necesare în timpul pandemiei. Coordonarea strânsă la nivelul UE a fost esențială, nu numai pentru funcționarea pieței unice, ci și pentru a oferi claritate și siguranță persoanelor care călătoresc pe teritoriul UE.

Pentru ca cetățenii europeni să poată călători în condiții de siguranță, este esențial să le oferim claritate și previzibilitate, prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID, un instrument bine stabilit care și-a atins cu succes scopul”, a declarat sursa citată.

În continuare aceștia au subliniat că această propunere a statelor membre UE trebuie pusă în practică cât mai rapid, iar fiecare stat să decidă în funcție de situația cu care se confruntă. Mai mult, acești aau întărit ideea unui concretizări a acestui acord pentru a se clarifica dacă această metodă poate reduce cu adevărat previzibilitatea călătoriilor în întreaga UE.

PlaySport
A ATRAS toate privirile pe covorul roșu! Ochii au fost ațintiți doar asupra ei
Ego.ro
Imaginile indecente cu Elena Udrea au ajuns pe internet! Doar iubitul o vede așa FOTO
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj. ȘOC TOTAL FOTO
Digi24
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui Hitler, de ziua lui, dar nu știau ce se află acum în clădire
Cancan.ro
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a dat buzna și.....
Stirile PROTV
A început lupta pentru putere în clanul Corduneanu. Cine sunt cei trei pretendenți la "tron" după decesul lui Costel
Romania TV
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Capital.ro
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
EVZ.ro
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Adevarul
„Uită-mă“, drogul violului: greu de depistat din cauza amneziei pe care o provoacă victimelor. Ce măsuri ia Occidentul
BZI.ro
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO
Spynews.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Digi24
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Divorț în Familia Regală. Nu mai există cale de întoarcere
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Capital.ro
Horoscop 24 aprilie 2024. Balanţele sunt deschise la compromisuri, Peştii au karma de partea lor
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENSIE MAI MARE! De la 1 SEPTEMBRIE să le luăm în calcul la calculul pensiilor
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Unde ar fi fost găsit soțul Mariei Roman, conform surselor Antena Stars. Bărbatul a fost dat dispărut pe 16 aprilie
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro