Vești de ultimă oră despre creșterea salariului minim. Ce se poate întâmpla cu cei 200 de lei

de: Anca Lupescu
08 09. 2021

După declarațiile mai multor lideri politici conform cărora salariul minim ar trebuie să crească, acum există noi propuneri în acest sens.

Ce se întâmplă cu salariul minim

Acum, Organizația Întreprinderilor Mici și Mijlocii propune Guvernului să majoreze salariul minim cu 200 de lei.

Cu toate acestea, banii tot nu ar fi suficienți, spune șeful organizației, Florin Jianu. De altfel, el susține majorarea cu 200 de lei a salariului minim pe economie pentru 2022, fără impozitarea de stat a acestei sume.

Președintele CNIPMMR vrea ca toată suma să ajungă în buzunarul angajaților. Liderul Consiliului Național al IMM-urilor a spus că dacă majorarea salariului minim cu 200 de lei s-ar face cu grila actuală de impozitare, angajații ar avea o majorare netă de 100 de lei.

Cealaltă sută de lei din majorare ar fi încasată de stat ca taxe. Guvernul a decis anul trecut, în contextul problemelor financiare impuse în pandemie, ca salariul minim pentru 2021 să rămână la nivelul celui din anul 2020.

„În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populației urmare a exploziei prețurilor la toate produsele și serviciile, dar în special la utilități, este absolut necesară creșterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajații care au persoane în întreținere”, potrivit unui comunicat al PSD.

PSD și Marcel Ciolacu propun creșterea salariului minim la 2500 de lei

Marcel Ciolacu a propus creșterea salariului minim la 2.500 de lei.

„Partidul Social Democrat susține creșterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei, concomitent cu ridicarea plafoanelor de deduceri personale, așa cum am prezentat în proiectul de lege privind stimularea natalității și sprijinirea familiilor cu copii.

Astfel, după inițierea Comisiei de anchetă privind creșterile exorbitante de prețuri la energie și gaze, Partidul Social Democrat va iniția un proiect de lege privind susținerea IMM-urilor pentru compensarea pierderilor de venit generate de creșterea prețurilor

la utilități astfel încât sumele rezultate din valorificarea ofertei să poată fi redistribuite echitabil și către salariați, iar creșterea salariului minim să nu reprezinte o presiune suplimentară pe costurile companiilor”, se menționează în comunicat.