Românii care au centrale de apartament trebuie să știe noile prevederi ale Comisiei Europene.
Sunt vești proaste pentru cei care au centrale de apartament în blocurile noi. Ele vor fi interzise în imobilele care urmează să fie construite, anunță ministrul Mediului.
Măsura ar putea fi aplicată din 2022, după ce va fi adoptată de Guvern. Ea vine pentru a reduce poluarea în orașe, iar cei care au centrale deja montate în apartamente ar puta fi taxați.
Comisia Europeană pregătește îna cest sens o directivă. Ministrul Mediului susține că blocurile noi care se construiesc cu centrale de apartament contribuie la poluarea din marile orașe, drept pentru care dezvoltatorii ar putea să fie obligați să nu le mai monteze în apartamente.
Noile blocurile ar trebui să fie legate la sistemul centralizat de termoficare sau să aibă o centrală proprie care să alimenteze toate apartamentele.
“Facem propunerea la iarnă, dacă Guvernul nu va fi de acord, vom merge în Parlament. Centralele comune și încălzirea centralizată este mai puțin poluantă”, spune ministrul Mediului.
Noile centrale de bloc sunt mai scumpe decât cele de apartament, susțin dezvoltatorii. Lucru care ar duce la majorări de prețuri pe piața imobiliară.
În plus, locatarii ar trebui să se pună de acord când ar urma să se pornească încălzirea, ei nemaiputând să facă acest lucru individual.
Chiar și așa, centralele de bloc performante le permit proprietarilor să aibă căldură când vor, fără să își întrebe vecinii sau să plătească în plus.
Cei care au deja centrale montate în apartament ar putea fi taxați suplimentar, însă acest lucru urmează să fie decis de Comisia Europeană.
La Bruxelles se pregătește o astfel de directivă și ar putea fi aprobată peste 2-3 ani, chiar dacă unele state membre, inclusiv România, se opun.
Încă nu a fost stabilită valoarea taxei, însă aceasta ar putea fi de câteva sute de lei anual, conform experților în energie.
“Spune că există o poluare uriașă din cauza traficului și că ar trebui luate măsuri în special din această cauză și apoi ar urma să fie discutată taxarea centralelor…”, spune oana Neneciu, ecologistă, conform protv.ro.