Vești bune pentru românii care aleg să muncească după vârsta de pensionare. Ce primesc în plus

Vești bune pentru românii care aleg să muncească după vârsta de pensionare. Ce primesc în plus
Vești bune pentru românii care aleg să muncească după vârsta de pensionare. Ce primesc în plus

Vești bune pentru vârstnicii care aleg să rămână în câmpul muncii după vârsta legală de pensionare.

Vești bune pentru românii care aleg să muncească după vârsta de pensionare

Oamenii care aleg să muncească după vârsta standard de pensionare vor avea beneficii.

Este vorba despre punctaje lunare, care vor fi majorate cu 50% pentru această proiecte. Potrivit unui proiect de OUG aflat la Consiliul Economic și Social pentru avizare, cei care aleg să muncească după vârsta de pensonare vor avea punctaje lunare majorate cu 50% pentru perioada lucrată.

Guvernul vrea să facă modificări ale Legii 263 din 2010 privind sistemul public de pensii printr-un proiect de ordonanță care urmează să fie avizat.

Mai exact, Guvernul vrea să ofere celor care au împlinit vârsta standard de pensionare, dar care continuă să muncească, un punctaj lunar mai mare cu 50% pentru perioada lucrată după vârsta de pensionare împlinită, scrie economica.net.

Asigurații la sistemul public de pensii care au realizat stagiul minim de cotizare la pensie și care aleg să contribuie la sistemul public de pensie după ce au împlinit vârsta standard de pensionare vor primi punctaj lunar a pensie mai mare cu 50%.

Ce schimbări vrea să facă Guvernul

O altă schimbare este permiterea cumulului pensiei anticipate și a pensiei anticipate parțiale cu venituri realizate din activități profesionale în mediul privat.

Acum, oamenii care au pensie anticipată parțială sau pensie anticipată pot cumula veniturile din pensie cu alte venituri făcute din activități independente, dar și dependente, cu exceția veniturilor în urma unui contract de muncă, venituri obține ca funcționar public sau venituri obține de persoane care desfășoare activități în funcții numite, legislative sau judecătorești.

Pensia anticipată parțială se primește cu cel mult cinci ani înainte împlinirii vârstei standard de pensionare de către oamenii care au realizat stagiul complet de cotizare.

O a treia schimbare se leagă de avizele de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite, al căror termen de valabitate era 31 decembrie 2018, acum se prelungește până la 11 septembrie 2023.

A patra schimbare este reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor de cotizare pentru oamenii care au realizat stagiu de cotizare în condiții de handicap, indiferent de momentul dobândirii calității de asigurat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI