Vești bune pentru români! Ce se va întâmpla cu salariul minim în 2021

de: Gabriel Esanu
08 11. 2020

Deşi oarecum neaşteptat, anul 2021 ar putea să aducă şi o veste foarte bună pentru români. În plină pandemie de coronavirus, veniturile multor români ar putea să crească. Conform Antena 3, salariul minim pe econimie ar putea creşte cu 100-150 de lei brut. Creşterea ar putea intra în vigoare încă din primul trimestru al anului viitor şi se vrea mai degrabă un semnal de liniştire a populaţiei. În prezent, salariul minim pe economie este de 1346 de lei net. Iar intenţia este să ajungă în cel mai scurt timp undeva între 1402-1430 lei. Ar însemna o creştere a salariului net între 56 şi 84 de lei. Orban a precizat în septembrie că o mărire artificială a salariilor ar putea face ca anumite companii să se relocheze spre zone în care mâna de lucru este mai ieftină.

Ludovic Orban spune că mărirea salariului minim se poate face doar dacă există fundamente economice

Sursa citată susţine că Ministerul Muncii face deja calculele pentru a stabili care este suma maximă care s-ar putea adăuga. S-a ajuns la concluzia că nu poate fi vorba despre o mărime consistentă, dar s-a considerat că este important să se acorde măcar o sumă de încurajare. În urmă cu două luni, premierul Ludovic Orban asigura că planul nu este acela de a îngheţa salariu minim în 2021. Ci că se va încerca o mărire, dar aceasta se va produce în funcţie de mai mulţi factori.

Premierul Ludovic Organ, în timpul unei ședințe de Guvern

„Nu va îngheţa salariul minim, dar creşterea salariului minim se va baza pe nişte fundamente economice. Aici trebuie luat în calcul indicele de productivitate, pentru că poţi să creşti salariul dacă creşte productivitatea. Sigur că mi-aş dori să putem să o facem la nivel de ramură, odată şi odată.

Inflaţia a scăzut, nu mai e ca în guvernarea PSD, până la 5 la sută, acum inflaţia a scăzut pe la 2,7 – 2,8. Deci astea sunt datele, indicatorii economici care stau la baza calculului, la care se adaugă un coeficient care este rezultat din creşterea sau scăderea economiei. Evident că dacă e scădere economică, nu scade salariul minim, să nu scrieţi. Dacă e creştere economică e un coeficient care poate să determine o creştere a salariului minim”, declara Ludovic Orban la o conferință de presă pe care a susținut-o în septembrie, la Bistrița. 5,6 milioane de angajați sunt oficial în România, iar 26% dintre ei câștigă salariul minim pe economie.