Ludovic Orban, lovitură dură pentru milioane de români. Ce piețe se vor închide și pentru cât timp: „Acolo parcă e o zona Zoster”

Ludovic Orban, lovitură dură pentru milioane de români. Ce piețe se vor închide și pentru cât timp:
Ludovic Orban, lovitură dură pentru milioane de români. Ce piețe se vor închide și pentru cât timp Acolo parcă e o zona Zoster

Explozia cazurilor de COVID-19 a devenit din ce în ce mai sufocantă, iar autoritățile adoptă măsuri de restricție dure în încercarea de a stopa răspândirea noului coronavirus. În cursul serii de ieri, premierul Ludovic Orban a transmis noile restricții care vor fi introduse de săptămâna viitoare. Printre acestea se numără închiderea anumitor piețe în toată România.

Ce piețe vor rămâne deschise

Ludovic Orban a anunțat închiderea târgurilor și a piețelor închise, asta după ce o telespectatoare a întrebat ce tip de piețe se închid, referindu-se și la târgurile organizate de sărbători.

Premierul a menționat, de asemenea, despre situația Pieței Obor, în care cetățenii nu respectă regulile de protecție, iar infecția cu COVID-19 se poate transmite foarte ușor.

Ludovic Orban, decizie radicală cu privire la funcționarea piețelor
Ludovic Orban, decizie radicală cu privire la funcționarea piețelor

„Acolo chiar, la Bucur Obor au fost în controale de n ori, de fiecare dată nu cred că 20% dintre cei de acolo respectau regulile – portul măştii, distanţa la statul la coadă. Pur şi simplu nu se respectă, acolo parcă e o zonă Zoster (n.r. – afecțiune provocată de un virus pe fondul unui sistem imunitar slăbit) în care…

Și chiar sunt evidenţiate în analizele epidemiologilor o rată destul de mare de răspândire în pieţe, pentru că acolo e şi contactul cu banul, dai banul, îţi dă restul. Nu poţi să cumperi cu card, trebuie să dai banul cash”, a explicat premierul.

Ludovic Orban a explicat de asemenea că piețele în aer liber vor rămânecel mai probabil deschise, însă se va avea în vedere respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor.

„Dar şi acolo cu măsuri foarte stricte, că în momentul în care îţi rămân mai puţine pieţe, poţi să le controlezi mai uşor”, a completat șeful executivului, specificând că analiza este încă în curs, potrivit Digi24.

Cât timp vor rămâne închise piețele  și halele

Ludovic Orban a dezvăluit că există un timp minim în care restricțiile să fie aplicate cu strictețe, asta pentru ca rezultatele să se observe în toată țara. Pentru asta, specialiștii au recomandat minimum 28-30 de zile, timp necesar pentru a fi observată o scădere a cazurilor.

„Măsurile vor fi 30 de zile aplicate. Urmărim eficacitatea lor, în măsura în care reuşesc să oprească numărul de infectări şi sper să nu mai fie necesare alte măsuri. Dar asta va depinde în mare măsură și de măsura în care oamenii înţeleg şi se conformează.

Acum pot să vă spun şi lucruri bune, se vede pe stradă cu ochiul liber, mă uit în tramvaie, la metrou, în spaţii deschise, oamenii respectă măsurile, cam 97%, deci există un respect faţă de măsuri şi cred că asta este până la urmă soluţia, oamenii să se protejeze”, a adăugat Ludovic Orban.

Urmăriți Playtech.ro și pe