Vești bune pentru pensionarii din România. Când vor primi restul de bani cei care au încasat o pensie mai mică după recalculare

de: Ștefan R. Apostol
17 09. 2024

După scandalul cu recalcularea pensiilor, Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice anunțau o a doua etapă. Conform informațiilor, această a doua parte a procesului de recalculare a început de la 1 septembrie a.c., iar ministrul dădea garanții că nu se vor diminua sumele. Ba mai mult, CNPP a venit și cu vești bune pentru pensionarii din România, precizând și când vor primi restul de bani cei care au încasat o pensie mai mică după recalculare.

Primul proces de recalculare al pensiilor și presiunea publică

În baza Legii Pensiilor nr. 360/2023 și a Normelor de aplicare, H.G. nr. 181/2024, CNPP a început procesul de recalculare a dosarelor de pensii în plată.

Au fsot recalculate pentru aproximativ 3 milioane de români, ulterior din luna mai a acestui an fiind trimise deciziile de recalculare. Din păcate, au fost mulți cei care constatau în aceste documente discrepanțe majore între ceea ce a existat înainte și ulterior recalculării.

Astfel s-a ajuns în situația în care sute de mii de pensionari au luat cu asalt casele de pensii pentru a cere revizuirea deciziilor de recalculare, majoritatea reclamând erori mari de calcul.

Situația a degenerat în anumite situații, declanșându-se un adevărat scandal la Casele de Pensii, după recalculare. În acest context, deși se dădeau granții că sumele nu se vor modifica, cei mai afectați de noile modificări au fost pensionarii nevăzători, ale căror sume au scăzut dramatic.

Vești bune pentru pensionarii din România

Imediat după declanșarea scandalului, ministrul Muncii ieșea într-o conferință de presă, spunând că nicio pensie nu va scădea, ba mai mult, premierul Ciolacu cerea o revizuire a legii pentru persoanele cu handicap, oricare ar fi acela.

Dar, deși există încă mulți nemulțumiți, CNPP vești bune pentru pensionarii din România, mai ales pentru aceia care au constatat mari discrepanțe între sumele apărute în deciziile de recalculare și cele primite în această lună.

S-au promis pensii cu 40% mai mari!

În acest sens, dacă sumele primite sunt mai mici decât cele din decizii, CNPP precizează că diferențele vor fi achitate ulterior, precizând că:

„Decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie. Prin urmare, persoanele afectate vor primi diferența cuvenită pentru această lună într-un termen ulterior”

Cu toate aceste explicații și lucruri greu de înțeles de către pensionari, s-a ajuns și la alte situații, și anume s-a oprit distribuirea deciziilor de pensii în unele județe.

Când vor primi restul de bani cei care au încasat o pensie mai mică după recalculare

În același context, reprezentanții CNPP au mai venit cu o precizare, referitor la când vor primi restul de bani cei care au încasat o pensie mai mică după recalculare.

În acest caz sumele vor fi plătite către cei aflați într-o astfel de situație începând cu luna octombrie, și în funcție de diferențe, ele se pot prelungi și în următoarele luni, până la finele lui 2024.

Mai trebuie menționat că din 11 septembrie Poșta Română a început să vireze pjensiile recalculate pentru cei care au primit deja deciziile.

Smona Bucura-Oprescu pentru pensionarii din România: „Vor fi verificate și corectate prin decizia de revizuire”

Dar, cu toate astea, rămân în continuare multele erori în aceste documente, iar ministurl Muncii a încercat să vină cu o explicație în acest sens:

„Acolo unde s-au constatat erori, într-o mare măsură (…) sunt din cauza introducerii în mod eronat a datelor din dosarul fiecărui pensionar atunci când s-a făcut trecerea acestora din format letric (imprimat pe hârtie n.r.), în format electronic.

Cu alte cuvinte, când colegii noștri, cei care sunt personal contractual aferent procesului de evaluare, au luat dosarul de pensie din arhivă și datele din dosarul de pensie le-au trecut în format electronic, au existat situații în care au introdus aceste date eronat.

Făcând acest lucru, în momentul în care softul ne-a permis pe baza algoritmilor de calcul recalcularea, s-a făcut practic o recalculare în baza unei ipoteze care a fost greșită. Ipoteza fiind greșită și rezultatul a fost eronat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu, conform Digi24.

Tot Simona Bucura-Oprescu a mai precizat că, odată ce vor fi depuse contestațiile și ulterior analizate, „Aceste situații vor fi verificate și corectate prin decizia de revizuire”, iar sumele vor fi plătite conform acestor revizuiri.