Vestea sfârșitului de an de la ANAF. Milioane de români abia așteptau anunțul

de: Ștefan R. Apostol
08 12. 2020

Încă de la începutul pandemiei mare parte din firmele românești au avut probleme financiare. Multe dintre ele au ajuns în pragul falimentului și marea majoritate nu și-au putut plăti datoriile către stat la timp. Au existat câteva măsuri de ajutorare emise de guvern, dar cu toate astea, datoriile s-au acumulat. ANAF a venit cu un anunț de ultimă oră care poate ajuta companiile românești în această perioadă.

ANAF anunță reeșalonara datoriilor din pandemie

Nu se știe exact numărul companiilor care au acumulat datorii în toată această perioadă, dar cert este că multe dintre ele sunt în imposibilitatea de a-și plăti datoriile către ANAF, la timp. În acest context, conform unui comunicat dat de către ANAF, companiile care au acumulat datorii mari în perioada de pandemie, vor putea să-și reeșaloneze plățile conform unui calendar.

ANAF spune că aceste companii cu datorii acumulate vor putea apela la o cerere de eșalonare a datoriilor. Din momentul în care este aprobată cererea, firma va trebui în termen de 12 luni să-și plătească datoria integral.

”Contribuabilii persoane fizice și juridice pot accesa eșalonarea la plata simplificata:

pe o perioada de eel mult 12 luni, pentru obligatiile fiscale principale și accesorii datorate dupa data declararii starii de urgenta.

Pentru a accesa eșalonarea la plata simplificata trebuie doar indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) sa se depuna o cerere pana la data de 15 decembrie 2020 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. La cerere, se poate anexa graficul de eșalonare cuprinzand cuantumul propus al ratelor de eșalonare;

b) sa nu se inregistreze obligatii fiscale restante la data declararii starii de urgenta”, se spune în OUG 181/2020. 

Până la 15 decembrie  se pot depune cererile de eșalonare

Din păcate, ANAF spune că termenul de depunere a cererilor de eșalonare este, cel târziu, data de 15 decembrie. După această dată orice cerere de acest gen nu va mai fi luată în considerare, și în concluzie companiile care nu se înadrează în termen vor fi obligate la plata integrală a datoriei către stat.

Dacă compania sau firma se încadrează în data de depunere, și nu se află în procedura de executare silită, va fi absolvită de această procedură, sau după caz va fi suspendată.

“Odată cu comunicarea deciziei de eșalonare la plată către debitor, organele fiscale comunică, în scris, instituțiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare și/sau terților popriți care dețin/datorează sume de bani debitorului, măsura de suspendare a executării silite prin poprire”, se mai arată în comunicatul ANAF.