Vestea pe care o așteptau toți românii. Ce se întâmplă cu prețurile la energie
Liderii Coaliției au căzut de acord în ceea ce privește reglementarea prețurilor la energia electrică pentru o anumită perioadă de timp. Propunerea aparținând social-democraților a fost acceptată de liberali, fiind agreată deja de săptămâna trecută într-o reuniune restrânsă a președinților celor trei partide. Mai multe detalii, în continuare.
Vestea pe care o așteptau toți românii
Surse politice au declarat pentru digi24.ro că liderii PSD, PNL și UDMR au căzut de acord pe reglementarea prețurilor la energie, pentru o perioadă limitată de timp. Propunerea a fost inițiată de cei de la PSD, fiind acceptată de membrii PNL.
Propunerea a fost deja agreată de săptămâna trecută, într-o reuniune restrânsă a președinților celor trei partide (PSD, PNL și UDMR). A mai fost pronunțat și un acord pe finalizarea hidrocentralelor de pe râul Jiu și de la Răstolnița, în județul Mureș, aflate la un grad de realizare de 90%. Pentru a putea fi însă finalizate, aceste investiții trebuie scoase din zona ariilor.
Pentru ambele subiecte sunt așteptate proiecte scrise, pentru a putea fi ulterior adoptate și implementate. În acest moment, însă, vorbim doar de acordul politic al partenerilor de guvernare.
Citește și: Prețuri energie electrică 2022. Cât vor plăti românii la gaze începând din ianuarie
Ce se întâmplă cu prețurile la energie
Cu aproximativ o săptămână în urmă, Guvernul a adoptat un nou set de măsuri de sprijin în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, astfel ca nimeni să nu plătească mai mult de 0,80 bani pe kWh la energia electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum, potrivit autorităților.
Consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 metri cubi gaze naturale vor plăti 0,68 de bani pentru kWhla energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.
Totodată, a fost ridicat nivelul de compensaţie „pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice“, astfel încât efectele ei să fie cât mai puțin resimțite de consumatori și de economia românească, declara premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.