Vestea momentului pentru românii care așteaptă cardul la energie. S-a făcut anunțul înainte de Crăciun
Așa cum era anunțat de la finalul lunii noiembrie, ministrul Marcel Boloș a semnat documentul care implementează cardul de energie. Conform documentului subvențiile primite se ridică la 1.400 de lei, și banii vor fi dați din ianuarie 2023. În același ordin semnat de ministru a mai fost aprobat și certificatul de validare a datoriilor. Acest certificat va fi emis de către „Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat”, conform ordinului de ministru.
Ministrul Marcel Boloș a semnat documentul care implementează cardul de energie
Noul program social a fost aprobat în cursul zilei de vineri, 23 decembrie, prin ordin de ministru. Pe baza acestui document a fost stabilită și emiterea pentru viitorii beneficiar a așa-zisului card de energie, precum și certificatul de validare al datoriilor:
„Astăzi, MIPE a încheiat Convenția în baza căreia CN Poșta Română va asigura serviciile de emitere a cardurilor de energie, a certificatelor de validare a datoriilor la asociația de proprietari/locatari. CN Poșta Română va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a aprobat prin Ordin modelul cardului de energie, pentru acordarea ajutoarelor de 1400 lei/an persoanelor vulnerabile. Cardul de energie oferă dreptul beneficiarului să efectueze plăți prin serviciul de mandat poștal asigurate de CN Poșta Română SA, pentru decontarea datoriilor curente și/sau restante pe care acesta le are către furnizorii de energie.”, se arată în comunicatul emis de MIPE.
Românii care așteaptă cardul la energie, vor primi din ianuarie 2023 aceste facilități, în baza unor documente clare, și a certificatului despre care menționam la început. Datoria de a completa corect aceste certificate de validare este atribuită Asociațiilor de locatari.
Marcel Boloș spune că, după semnarea protocolului cu Poșta Română, sumele de 1.400 de lei vor fi trimise către beneficiari. Un aspect extrem de important este cum se va alimenta cardul la energie, și anume:
„Reamintim că sprijinul se acordă per loc de consum, astfel că, în gospodăriile cu mai mulți locuitori, venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei. Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei.
Banii vor veni din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020. Sumele vor fi decontate în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.”, se mai arată în documentul publicat pe 23 decembrie.
Cum se distribuie pe cardul de energie suma de 1400 de lei
Odată adoptat ordinul de ministru, s-au stabilit și eșalonarea sumelor către beneficiari, dar și care sunt românii care așteaptă cardul la energie. Cei 1.400 de lei vor fi distribuiți în două etape, după cum urmează:
- 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
- 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Care sunt românii care așteaptă cardul la energie
În ceea ce privesc românii care așteaptă cardul la energie, și aici s-au stabilit categoriile sociale care vor beneficia de card, după cum urmează:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei,
- pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
- familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.
„Sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher”
„Lista cu persoanele ce vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher. Acesta va fi tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României. Prin aceste vouchere se conferă titularului dreptul de a beneficia de ajutorul financiar pentru compensarea prețului la energie. Este vorba de energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.”, se mai arată în oridnul de ministru.
În același ordin mai este specificată și modalitatea de plată, și anume „cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie.”