Vestea momentului pentru 8 milioane de viitori pensionari din România. Ce se întâmplă cu pensiile în 2023

de: Stan Nicu
02 05. 2023

Este vestea momentului pentru 8 milioane de viitori pensionari din România. Ce se întâmplă cu pensiile în 2023, în contextul în care fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au reușit să recupereze toată pierderea înregistrată în 2022.

Vești bune. Banii celor 8 milioane de viitori pensionari s-au înmulțit. Care sunt cele mai performante fonduri de pensii (Pilon II)

Fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au reușit să recupereze pierderea înregistrată în 2022 și chiar să aducă un plus considerabil în conturile celor aproximativ 8 milioane de participanți care contribuie obligatoriu în sistem, cu 3,75% din salariul brut.

Astfel, contul mediu al celor peste 7,9 milioane de participanți în sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost, la data de 20 aprilie 2023, cu 5% mai mare decât la finalul anului 2022 și cu aproximativ 4,5% peste nivelul din 20 aprilie 2022, reiese din datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Revenire importantă

Performanța raportată la sfârșitul lui 2022 reușește să acopere chiar și inflația din primele patru luni ale lui 2023, situație nemaiîntâlnită din anul 2021 încoace.

Chiar dacă față de acum un an, cele 4,5 procente în plus nu acoperă nici o treime din creșterea prețurilor anunțată de BNR, ele înseamnă totuși o revenire importantă, în contextul în care nu mai târziu de toamna lui 2022, fondurile aveau o scădere anuală de aproximativ 10%.

De asemenea, anul 2022 a fost primul an cu pierderi pentru sistemul de pensii private, valoare conturilor micșorându-se cu aproximativ 3%, pe medie, scrie economica.net.

Mutarea la un alt fond de pensii, simplă

Reamintindu-vă că oricând se poate schimba administratorul, gratuit și urmând o procedură destul de simplă, vă prezentăm, în tabelul aflat în galeria foto a articolului, topul celor mai performante fonduri raportat la actuala Valoare Unitară a Activului Net (VUAN), precum și evoluția fondurilor față de 30 decembrie 2022, 20 aprilie 2022 și 2008, anul când s-a lansat sistemul.

Trebuie spus că VUAN este cel mai important indicator din perspectiva participanților la sistem și se raportează și publică pe site-ul ASF în fiecare zi.

Ce trebuie să faci ca să afli valoarea contului tău

Prin înmulțirea valorii VUAN cu numărul de unități de fond pe care le aveți (informație prezentă în documentele trimise anual de administrator sau care poate fi obținută direct de la administrator) veți putea știi în orice moment care este valoare contului dumneavoastră de pensie. De asemenea, la începutul sistemului, adică în anul 2008, toate fondurile au pornit de la un VUAN de 10 lei.

Pentru prima dată, activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II), unde cotizează obligatoriu cei aproximativ opt milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei.

Câți bani sunt strânși la fondurile de pensie

Nu în ultimul rând, la finalul lunii ianuarie 2023, activele ajungeau la 100, 17 miliarde de lei, trase în sus mai ales de creșterea valorii acțiunilor listate la BVB, în contextul în care în jur de 25% din portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.