S-a făcut vestea momentului din războiul Rusia-Ucraina. Vladimir Putin a decis că a venit vremea să treacă la un alt nivel al operațiunii sale împotriva ucrainenilor. Așadar, care este decizia terifiantă luată de ruși.
Începând de astăzi, 5 martie, începe un alt val de „mobilizare mascată” a ucrainenilor care locuiesc în teritoriile ocupate de Rusia în armata rusă, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit ultimului său raport, potrivit BBC.
Ucranenii susțin că școlile au primit o circulară de la administrația rusă prin care se cere ca tinerii să fie înscriși pentru înregistrarea militară.
„În Gorlovka, regiunea Donețk, începând cu data de 5 martie, este planificat să înceapă un alt val de mobilizare a locuitorilor locali în rândurile trupelor de ocupație rusești.
Toți șefii instituțiilor de învățământ au primit o instrucțiune scrisă din partea administrației de ocupație rusească de a înscrie bărbații născuți în perioada 1995-2005 pentru înregistrarea militară”, informează autoritățile ucraineane.
Mobilizarea în Donbasul ocupat de Rusia a început încă din luna februarie a anului trecut, oamenii fiind înrolați în principal în milițiile autoproclamatei RPD și RPL, și nu în armata normală rusă.
De asemenea, la sfârșitul lunii ianuarie, Statul Major General a raportat că Vladimir Putin se pregătește pentru o „mobilizare ascunsă” și în Crimeea. După asta, în Sevastopol, cei care aveau o rezervă de la mobilizare au început să fie chemați la birourile de înregistrare și înrolare militară.
Pe de altă parte, în cea de-a 375-a zi de război, armata ucraineană rezistă în regiunea Donețk și nu ia în considerare retragerea. În schimb, la Bahmut se dau cele mai crâncene lupte, acestea desfășurându-se inclusiv pe străzile orașului.
Culmea, pe rețelele sociale au apărut informații cum că soldații ucraineni ar fi primit un nou lot de muniții din Iran, țară care însă ar susține militar Rusia în războiul împotriva Ucrainei.
De asemenea, deputatul ucrainean Ivanna Klympush-Tsintsadze anunță că zeci de mii de copii ucraineni ar fi putut dispărea, cel mai probabil deportați în Rusia, în ceea ce ea descrie drept „genocid”, scrie The Guardian.
„Avem aproximativ 13.000 de cazuri confirmate de copii ucraineni deportați în diferite părți ale Federației Ruse. Cu toate acestea, avem și informații despre multe alte cazuri, care s-ar ridica la zeci de mii.
Răpirea copiilor și răspândirea lor în Federația Rusă, oferindu-i, de fapt, familiilor ruse, aceasta este doar o altă formă de genocid care are loc chiar acum în centrul Europei”, susține Ivanna Klympush-Tsintsadze.