Vestea momentului despre voucherele de alimente. Ce să faci dacă nu ai primit cardul

de: Ionuț Vieru
26 08. 2023

Programul „Sprijin pentru România” vine în ajutorul românilor cu voucherele pentru alimente. De la începutul programului și până în prezent, Guvernul a virat către beneficiarii cardurilor șapte tranșe a câte 250 de lei. Aflați în rândurile următoare ce trebuie să faceți în cazul în care nu ați primit cardul.

Vouchere sociale 2023. Ce trebuie să faci dacă nu ai primit cardul

Ajutorul financiar acordat anumitor categorii de români este virat o dată la două luni. Peste 2,5 milioane de români beneficiază de cei 250 de lei, conform listelor publicate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

MIPE a anunțat că, în cazul celor care îndeplinesc criteriile specifice, însă nu au intrat în posesia cardurilor sau acestea nu au fost alimentate cu ultima tranșă, să se adreseze cât mai repede Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

„Listele cu beneficiari eligibili pentru încasarea ajutoarelor de 250 lei la 2 luni sunt transmise MIPE, înainte de plata fiecărei tranșe, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, nivelul veniturilor lunare fiind verificat și de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

În acest context, posesorii cardurilor care nu sunt alimentate cu noua transă de 250 lei trebuie să se adreseze Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau instituțiilor subordonate MMSS (casele teritoriale de pensii / agențiile județene pentru plăți și inspecție socială).”

Citește și: Afacere cu voucherele sociale. Ce riscă persoanele care încearcă să schimbe tichetele pentru alimente cu bani

Cardurile au fost încărcate cu 250 de lei în luna august

Ultima tranșă în valoare de 250 de lei a fost virată până la data de 15 august, a anunțat MIPE. Conform acestora, în total au fost virați circa 625 de milioane de lei către persoanele vulnerabile.

„Pentru prima dată, acordarea sumei de 250 lei pe cardurile de alimente, atât de necesară persoanelor cu venituri mici, vine în contextul în care preţul produselor de bază scade, în medie, cu 25%. Astfel, măsurile agregate de susţinere a puterii de cumpărare a persoanelor vulnerabile conduc la un rezultat pozitiv în contextul în care oamenii vor avea la dispoziţie aceleaşi produse, dar la un preţ mai mic”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

Românii care nu au mai primit voucherele sociale în luna august

Programul „Sprijin pentru România” vine în ajutorul persoanelor care au un venit lunar net mai mic sau egal cu 1.700 de lei. Banii se pot folosi doar pentru achiziția de alimente.

O anumită categorie de români au pierdut dreptul la acest ajutor, conform Ordonanței de Urgență nr. 63 din 9 mai 2023. Este vorba despre cei care părăsesc țara, cei care sunt condamnați sau cei care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.

Citește și: Anunţ pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Este vorba de mai mulţi bani

„Sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în textul OUG 63/9 mai 2022.