Vestea dimineții pentru toți cei care au mașini pe motorină și benzină. Se întâmplă la pompe chiar acum cu prețul
Crăciunul a venit mai repede pentru șoferi: prețul carburanților a scăzut! Benzina costă mai puțin cu 6-7 bani pe litru, în timp ce prețul la motorina standard a scăzut cu 8-9 bani pe litru, în medie, din luna august.
Veste bună pentru toți cei care au mașini pe motorină și benzină: prețurile carburanților auto, în ușoară scădere
Potrivit datelor furnizate de către Consiliul Concurenței, pe baza informațiilor din Monitorul prețurilor carburanților, în ceea ce privește benzina standard, cele mai mari prețuri au fost în benzinăriile Gazprom, anume 4,60 lei pe litru în medie. În schimb, cele mai mici tarife au fost la Lukoil, cu 4,43 lei pe litru. Gazprom a avut cele mai ridicate prețuri, 4,64 lei pe litru ( media pe august), în timp ce dieselul cel mai ieftin a fost în rețeaua Petrom, cu 4,55 lei pe litru.
„Datele Oil Bulletin (publicaţia de profil a Comisiei Europene – n.r.) arată că în săptămâna 24-31.08.2020 preţurile cu taxe (finale) ale benzinei şi motorinei comercializate în segmentul retail din România erau printre cele mai reduse din UE (locul 2 atât la benzină, cât şi la motorină). În ceea ce priveşte preţurile fără taxe, nivelul din România se situa sub media europeană în cazul ambelor produse (-10% faţă de media UE la benzină şi -5,4% la motorină)”, arată specialiştii Consiliului Concurenţei.
Stațiile GPL, adevărate bombe dacă sunt amplasate între blocuri
Câțiva metri pot face diferența dintre o stație GPL și o bombă cu ceas. Din cauza cererii de carburant, cele mai multe puncte de alimentare s-au deschis în zone aglomerate ale orașului, iar unele stații au fost ridicate foarte aproape de casele oamenilor. În Pantelimon, București, în urmă cu ceva timp, o locuință a ars din cauza acestei probleme.
Citește și: Ce se întâmplă, de fapt, dacă ai pus benzină în loc de motorină. Ce va păți motorul după câteva minute
Se afla doar la câțiva metri de un tanc cu gaz lichefiat și un singur zid de beton a putut ține piept incendiului. A fost vorba despre un bărbat care a ridicat stația GPL fără autorizație. După amendă și doi ani de procese, a primit și decizia instanței: amendă de 10 mii de lei, iar construcția trebuie demolată.
„Sunt prevăzute cu supape de siguranţă. În caz de ceva, supapa declanşează tot gazul în atmosferă, ceea ce înseamnă că nu mai face explozie. Poate să ia foc doar gazul eliminat prin acea supapă”, explică Valentin Oprea, preşedintele Asociaţiei Pirotehnicienilor din România.
Tragediile tot pot exista, dar dacă s-ar respecta legea, ar fi date uitării. Potrivit normativelor de proiectare și execuție a stațiilor de alimentare cu GPL, ele trebuie construite la cel puțin 20 de metri de clădirile de locuit, 25 de metri de sediul unui birou și la 8 metri de limita de proprietate.