Vestea dimineții dată de BNR. Anunț trist despre prețul apartamentelor din România

de: Stan Nicu
22 01. 2023

Este vestea dimineții dată de BNR. Anunț trist despre prețul apartamentelor din România. S-a anunțat de cât timp are nevoie un român pentru a-și cumpăra un apartament de două camere. Cel mai repede s-ar întâmpla în Cluj.

Anunț BNR. În cât timp poți să-ți cumperi casă în România

Specialiștii au ajuns la conluzia care este timpul necesar cumpărării unui apartament de 2 camere cu o suprafață de 55 de mp.

În acest timp nu s-au luat în calcul cheltuielile cu mâncarea, nici un ajutor bancar sau economisirea. Cel mai bine a ieșit Clujul, unde sunt necesari aproximativ 11 ani pentru cumpărarea unei case.

Raportul de Stabilitate BNR

Studiul este cuprins în Raportul de Stabilitate publicat de Banca Națională a României și arată care este situația pe piața imobiliară în țara noastră, comparativ cu alte state din zonă.

Astfel, potrivit BNR, pentru achiziția unui apartament de 55 mp fără a contracta un credit imobiliar este nevoie de circa 12 ani în Viena, aproape 18 ani în Praga și în jur de 15 ani în Budapesta și Varșovia.

La polul opus, în județe precum Giurgiu, indicatorul nu depășește valoarea de șase ani.

Care sunt problemele pieței imobiliare din România

Conform raportului BNR, problemele cu care se confruntă piața imobiliară rezidențială din România sunt reprezentate de disparitățile în plan regional a cererii și ofertei de bunuri imobiliare, precum și de gradul redus de incluziune și intermediere financiară în regiunile mai puțin dezvoltate. Problemele țin de dezvoltarea economică a țărilor.

De asemenea, 25% din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt încheiate în București. Circa 28% din tranzacții sunt efectuate în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.

București și Timișoara, active imobiliare rezidențiale subevaluate

Porivit BNR, în Capitală și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, iar în Cluj-Napoca și Brașov, sunt supraevaluate. În Constanța sunt corect evaluate, mai arată BNR.

Cel mai redus număr al tranzacțiilor se înregistrează în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj, cu sub 0,6 la sută din numărul celor care au loc în fiecare dintre aceste județe. O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt făcute prin credit bancar, adică în jur de 38%.

Costurile încheierii unei tranzacții imobiliare în România sunt moderate, situându-se între 4,4-10,2 la sută și îi revin cumpărătorului.

Costul de tranzacționare presupune:

-taxa de timbru,
-taxele notariale
-taxa de înregistrare.

La rândul lui, vânzătorul are de plătit și el între 3și 6% din tranzacție.

Costurile de tranzacționare cele mai mari

Cele mai mari costuri de tranzacționare se regăsesc în Malta, Franța, sau Belgia, în timp ce în Bulgaria, Cehia sau Polonia sunt mai mici ca în România.

Nu în ultimul rând, casele s-au scumpit cu 8,5% în țara noastră, în timp ce media europeană indică o creștere de 10%.