Vestea de ultim moment pentru românii cu rate. BNR a făcut anunțul

de: Ștefan R. Apostol
05 05. 2021

În ultima vreme BNR nu a mai modificat anumiți parametrii. Aceștia sunt foarte importanți, mai ales pentru piețele de credit. Românii primesc credite cu dobânzi mai mari sau mai mici, în funcție de anumiți indici. Cei doi indici sunt ROBOR sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor.

BNR nu își modifică politicele de creditare

Deși analiștii economici internaționali prevăd României o creștere economică, deprecierea leului din ultima vreme spune altceva. Perspectiva negativă reflectă incertitudinea cu privire la implementarea politicilor de abordare a dezechilibrelor structurale fiscale pe termen mediu.

În același timp reflectă impactul Pandemiei asupra finanțelor publice ale României. Administrația actuală planifică o serie de reforme fiscale și macroeconomice. Majoritatea sunt pentru ancorarea sustenabilității fiscale pe termen mediu. Dar o experiență slabă de consolidare fiscală și rigidități bugetare foarte ridicate constituie provocări cheie în România.

Agențiile de Rating dau tot mai îngrijorătoare actualele fluctuații din piață și de lipsa de acțiune a BNR. Indicatorii de finanțare externă ai României sunt o slăbiciune a ratingului. Acestea vin cu dezechilibre structurale care împiedică o îmbunătățire, în ciuda unei contracții accentuate a cererii interne. Agenția Fitch, de exemplu, prognozează o lărgire modestă în 2021-22. Agenția vorbește în medie de 5,7% din PIB, de la 5,2% în 2020.

Indicii ROBOR și IRCC sunt foarte importanți, mai ales pentru piețele de creditare din România, fie că vorbim de bănci, fie de clienți. Conform ultimelor date ROBOR și IRCC nu au mai suferit modificări notabile în ultima vreme.

Indicii ROBOR și IRCC nu s-au mai modificat

Pentru cei mai puțini familiarizați cu termenul, îndicele ROBOR al BNR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. De cealaltă parte IRCC este indicele de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile. În funcție de acest indice, IRCC, băncile calculează creditele și dobânzile aferente unui client la contractarea unui credit.

În ultima vreme cei doi indici BNR, ROBOR și IRCC, nu au mai suportat modificări considerabile. De exemplu ROBOR a rămas la aceeași valoare ca la începutul lunii aprilie, anume 1,59%. De cealaltă parte, IRCC a rămas constant, la 1,67%. Cu alte cuvinte băncile își calculează dobânda variabilă și creditele cam la aceeași valoare.

Dacă ne uităm mai departe, vedem că îndicele BNR , ROBOR, la șase luni a rămas același, de 1.68%, tot din luna aprilie, iar la 12 luni rata este de 1.75%, aceeași ca în data de 20 aprilie, anul curent. Singurele modificări majore, din păcate, sunt la cotația valutară, unde leul pierde constant teren în fața celorlalte monede de schimb.

BNR nu a mai intervenit în piață de câteva săptămâni, iar asta se resimte în ultimele cotații valutare de pe piață. La ultimul curs, cel de  astăzi 5 mai 2021, BNR anunța că vom plăti 4.9254 de lei pentru un euro. Mai puțin față de ziua precendentă, dar nu cu mult.