Vestea bună pe care o aștepta întreaga planetă! Ce se întâmplă cu vaccinul făcut de români pe vremea lui Ceaușescu

de: Emanuela Pană
16 04. 2020

În contextul pandemiei provocate de răspândirea noului coronavirus, cursa contracronometru pentru elaborarea unui vaccin a început. Potrivit experților, acesta nu poate fi gata mai devreme de șase luni. Printre specialiștii angrenați în cursă se numără și cercetătorul român Mihai Netea, care lucrează la un proiect în Olanda. În caz că te-ai întrebat vreodată „poate opri un vaccin vechi, noul coronavirus?, iată răspunsul experților.

Despre vaccinul făcut de români pe vremea lui Ceaușescu

Cercetătoroul român, Mihai Netea, a răspuns, într-un articol al cotidianului The New York Times, la întrebarea formulată mai sus. Publicația se referă la vaccinul BCG, împotriva tuberculozei, care a fost inventat în urmă cu un secol. În urma unui studiu realizat de expertul român, s-a ajuns la concluzia că vaccinul care se făcea încă de pe vremea comunismului, este în strânsă legătură cu numărul mai mic de morți cauzate de noul coronavirus. Majoritatea românilor care au făcut vaccinul înainte de anii ’90 au un semn în formă de floricică pe brațul stâng.

Profesor de biologie experimentală la Universitatea Radboud din Olanda, Mihai Netea, a început un nou studiu prin care 1.500 de oameni, lucrători medicali, vor fi vaccinați sau revaccinați împotriva TBC. 

„Ceea ce am fi făcut în mod normal într-un an și jumătate am făcut acum într-o lună și jumătate“, a declarat Mihai Netea, miercuri seara, pentru televiziuni.

Veste bună pentru planetă. „Speranțele sunt mari”

Potrivit cercetătorului Mihai Netea, există doar două posibilități pentru a ieși din pandemie: fie va fi elaborat un vaccin împotriva noului coronavirus, fie populația se va imuniza în lipsa acestuia (situație care ar dura destul de mult, un an jumătate sau chiar doi).

Cercetătorul român, Mihai Netea

„Speranțele sunt mari, în sensul că până acum acest vaccin a arătat că poate scădea numărul de boli respiratorii, de infecții respiratorii la copii, la fel și la adulți, cu alte tipuri de virusuri și noi sperăm să avem același rezultat și în cadrul studiului pe care îl facem la personalul medical din Olanda. În acest moment, nu putem spune însă dacă acest vaccin va avea sau nu va avea succes. Bineînțeles, toată lumea speră acest lucru, dar nu putem da niciun procentaj cam cât la sută este șansa să fie de succes“, a punctat cercetătorul român.

O combinație nefericită de evenimente a dus la un bilanț de peste 28.000 de îmbolnăviri și peste 3.130 de decese cauzate de SARS-CoV-2 în Olanda.