Veste tristă pentru toți șoferii din România. Se întâmplă la pompă de la 1 ianuarie, e oficial
Vești triste pentru conducătorii auto din România! Mulți dintre ei așteptau ca Guvernul să le întindă în continuare o mână de ajutor, dar acest lucru nu se va mai întâmpla. Măsura care le-a ușurat viața unora urmează să dispară. ,,A fost o măsură bună, prețul la carburant a scăzut la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului”, a declarat premierul Ciucă.
Noi vești pentru șoferi: ce se întâmplă de la 1 ianuarie?
Mulți șoferi au fost încântați de ajutorul mic primit din partea statului în ultimele luni. Mai exact, este vorba despre reducerea de 50 de bani/l la carburanți, convenită cu companiile distribuitoare.
Din păcate, măsura în cauză expiră la finalul acestui an. Premierul Ciucă a subliniat că autoritățile au acționat bine pentru că prețul la carburant a scăzut la nivelul de dinainte.
,,A fost o măsură bună, prețul la carburant a scăzut la un nivel de dinainte ca măsura să fi fost decisă la nivelul Guvernului și trebuie să anunț că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa”, a anunțat premierul Ciucă.
Acesta a adăugat însă că ”în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare și de susținere la nivelul cetățenilor”, Guvernul va fi pregătit să o aplice din nou.
În timpul acesta, CEO-ul OMV Petrom a mărturisit că reducerea de 50 de bani pentru motorină și benzină, prelungită până la finalul lui 2022, a afectat negativ rezultatele companiei românești. Mai exact, ar fi vorba de 50 de milioane de euro în trimestrul al treilea.
,,Nu se mai justifică reducerea”
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că decizia în această privință va fi definitivă la final de an, după o analiză aprofundată. Costurile statului cu compensarea se ridică la aproximativ un miliard de lei în cele 6 luni de aplicare.
,,În prezent nu se mai justifică reducerea prețurilor cu 50 de bani. În situația în care anul viitor ne vom confrunta cu noi scumpiri consistente, similare celor din acest an, Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei vor analiza dacă se impune sau nu o nouă intervenție asupra prețurilor.
În urma analizei realizate de Ministerul Finanțelor și Ministerul Energiei s-a constat că măsura compensării prețurilor carburanților și-a făcut efectul, astfel că s-a decis ca această măsură să nu mai fie prelungită după data de 31 decembrie 2022”, conform unor surse, pentru cursdeguvernare.ro.
Mai mult decât atât, Guvernul a decis ca accizele la carburanți să nu fie majorate începând cu 1 ianuarie 2023.