Veste tristă pentru românii care stau la bloc. Ce se întâmplă dacă ai centrale de apartament

de: Ștefan R. Apostol
25 05. 2021

România este un stat european. Astfel că va trebui să se alinieze noilor reglementări impuse de Uniunea Europeană referitoare la energia regenerabilă. Asta implică renunțarea la multe din sistemele care generează poluare. Sau taxarea utilizatorilor de centrale de apartament pentru a putea investii banii în proiecte de ecologizare a mediului.

Noua directivă europeană revizuită pentru energia regenerabilă

Ca parte a Acordului verde european, Comisia Europeană planifică o revizuire potențială a directivei UE privind energia regenerabilă. Proiectul este pentru a contribui la îndeplinirea ambiției climatice sporite a UE pentru 2030 și 2050. RED a fost inițial adoptat în 2009 pentru a obține rezultatele unei cote de minimum 20% din sursele regenerabile de energie în consumul final de energie până în 2020. Directiva a fost revizuită în mod substanțial în 2018 pentru a îndeplini noul obiectiv al UE de a avea o cotă de minimum 32% din sursele regenerabile de energie în consumul final de energie până în 2030.

În septembrie 2020 Ursula Von der Leyen a prezentat un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030. Acest lucru ar necesita o serie de acțiuni coordonate la nivelul UE. Este vorba inclusiv de revizuirea legislației energetice și climatice existente. Programul de lucru al Comisiei pentru 2021 prevede ca o propunerea legislativă de revizuire a RED, împreună cu o evaluare de impact însoțitoare, să fie adoptate în trimestrul II 2021.

În curând taxă pentru utilizatorii de centrale de apartament

Asta înseamnă multe modificări în țările europene, inclusiv România, de a opri folosirea sistemelor poluante, inclusiv centralele termice de apartament. Mai există o variantă prin care se va taxa folosirea unei astfel de centrale de apartament. Banii ar urma să fie investiți în sisteme de purificare a mediului și eliminarea poluării făcute de aceste centrale de apartament. Experții în energie din România sunt convinși că la nivel european se va emite, în curând, o taxă pentru utilizatorii de centrale de apartament.

”Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pentru utilizatorii de centrale de apartament. Să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale.

Așa sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2. Așa se va ajunge și la centralele de apartament. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70.”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.