Veste rea pentru şoferi. Se scumpeşte rovinieta, câţi bani vor da în plus conducătorii auto

de: Stan Nicu
02 03. 2023

Veste rea pentru şoferi. După ce toate s-au scumpit, începând cu alimentele de bază și terminând cu carburanții, șoferii mai primesc o lovitură dură. Se scumpeşte rovinieta, câţi bani vor da în plus conducătorii auto pentru a putea circula pe alte drumuri decât cele din localitatea unde au domiciliul.

Vești rele pentru şoferi. Crește prețul rovinietei. Cât vom plăti în plus

Sunt vești proaste pentru șoferii din România după ce s-a aflat că Ministerul Transporturilor își propune să scumpească rovinieta.

Joi, 2 martie 2023, a fost prezentat un prim scenariu în ceea ce privește modificarea prețului rovinietelor, în funcție de numărul de kilometri, tonaj, dar și de tipul de carburant folosit.

Rovinietă în funcție de norma de poluare a mașinii

Conform celor creionate de ministerul Transporturilor, autoturismele ar urma să plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp (o săptămână, o lună, un an), însă diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.

Astfel, prima scumpire, de aproape 40%, ar urma să fie aplicată din 2026, iar o nouă majorare a taxei de drum ar urma să fie în 2035, atunci când prețul ar urma să fie mărit cu nu mia puțin de 66%.

Cât ar urma să coste rovinieta la mașinile Euro 6

Rovinieta valabilă un an pentru mașinile Euro 6 ar urma să crească de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro, ceea ce înseamnă o mărire de aproape 40%.

De asemenea, rovinieta ar urma să se scumpească gradual, începând cu 2026 și până în 2035, astfel încât în 2035 să ajungă undeva la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de circa 66%.

Ce se întâmplă cu mașinile cu norme de poluare mai mici

De asemenea, și mașinile care au norme de poluare ceva mai mici vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă: între 30% și 10%.

Proprietarii de vehiculele de marfă trebuie să știe că rovinieta s-ar putea plăti în funcție de distanța pe care aceștia o parcurg pe rețeaua de drumuri și autostrăzi din România, precum și în funcție de norma de poluare.

Sorin Grindeanu a anunțat un nou punct de frontieră

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat pe pagina socială că s-a făcut un pas important pentru noul Punct de Trecere a Frontierei între România și Ucraina deschis la Racovăț (județul Botoșani).

„Guvernul a aprobat astăzi trecerea sectoarelor de drum județean DJ 298 și DJ 291C în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Cele două drumuri (care intră în categoria drumurilor de interes național) sunt importante pentru asigurarea legăturilor rutiere spre și dinspre Punctul de trecere al Frontierei din zona Racovăț (România) și Diakivți (Ucraina).

Teren trecut în administrarea ministerului Transporturilor

Prin Hotărârea aprobată astăzi de Guvernul României va fi trecut în administrarea Ministerului Transporturilor și a Autorității Vamale Române inclusiv un teren în suprafață de 12.217 mp. Acesta este necesar realizării de către CNAIR a unor facilități destinate controlului autovehiculelor de mare tonaj”, a scris Sorin Grindeanu pe pagina personală de Facebook.