Veste rea pentru românii care vor vacanţă în Turcia. Taxa pentru care vor scoate mai mulţi bani din buzunar

de: Ștefan R. Apostol
06 01. 2023

Turcia a fost și este, conform agențiilor de turism, una din destinațiile preferate ale europenilor și, inclusiv, pentru mulți români. Ca și Grecia, statul turc se bazează într-o proporție importantă pe veniturile din turism, iar asta a determinat autoritățile de la Ankara în 2018, să introducă o taxă turistică, care ar fi trebuit implementată un an mai târziu. A venit pandemia, iar taxa avea să fie amânată din nou, dar asta până la 1 ianuarie 2023.

Turcia a introdus o taxă de turism de la 1 ianuarie 2023

De la 1 ianuarie 2023, în Turcia a fost introdusă o taxă de turism. Turiștii care vor alege Turcia ca destinație turistică, începând cu acest an vor plăti 2% în plus pentru cazarea în hoteluri, sate turistice, moteluri, pensiuni, precum și pentru excursiile organizate de agențiile de turism.

Angajații misiunilor diplomatice și ai organizațiilor internaționale cu statut diplomatic sunt scutiți de taxa de turism, conform deciziei din 2018. Decizia privind taxa turistică a fost luată încă în 2019, dar implementarea acesteia a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

Taxa de turism avea să devină o temă de polemică între reprezentanții industriei turismului din Turcia și autorități. Motivul invocat de prima parte, pronunțându-se împotriva introducerii acestei taxe, era că va slăbi poziția competitivă pe care o are Turcia în piața de turism, care, spre deosebire de alte țări, nu plătea până acum o taxă turistică.

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar

Impozitul de rezidență de două procente va intra în vigoare în Turcia începând cu 1 ianuarie 2023. Circulara corespunzătoare a fost publicată miercuri în buletinul guvernamental „Resmi Gazeta”. Impozitul va fi perceput pentru cazarea în hoteluri, sate turistice, moteluri, pensiuni, case de oaspeți și alte facilități de cazare direct de către angajații acestora. În plus, ea poate fi inclusă în excursii de către agențiile de turism.

Scutirea de la plata taxei va fi acordată studenților și elevilor care locuiesc în cămine, pensiuni și campinguri, reiese din document. O sursă din cadrul Uniunii Hotelierilor din Turcia a declarat că aproape toate hotelurile, în special cele din zonele de stațiune, sunt pregătite să lucreze în noile condiții și nu este nimic neobișnuit în acest lucru. Potrivit acestuia, serviciile de rezervare se adaptează și ele.

„Toate lucrările ar trebui să fie finalizate acum, Direcția Generală de Taxe și Impozite din Turcia va exercita un control strict asupra punerii în aplicare a deciziei privind colectarea taxei de ședere”, a sursa menționată.

Guvernul turc a luat decizia de a introduce o taxă de ședere în 2019, dar a amânat punerea în aplicare a acestei decizii din cauza pandemiei de coronavirus. Turcia se așteaptă la 51,5 milioane de turiști și la venituri din turism de 46 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an. Planurile sale pentru anul viitor sunt de a primi 60 de milioane de turiști, a declarat ministrul Culturii și Turismului din această țară, Mehmet Nuri Ersoy.