Veste proastă și pentru români. Ce se întâmplă cu prețul gazelor în Europa

de: Ionuț Vieru
22 12. 2021

Prețul gazelor în Europa a atins un nou nivel record, iar prețurile sunt de șapte ori mai mari decât cele înregistrate la începutul anului. Unul dintre motivele pentru care prețurile au cresc atât de mult este frigul.

Prețurile la gaze au explodat

Temperaturile încep să scadă din ce în cel mai mult în Europa, iar grupul Gazprom nu a rezervat capacități suplimentare de tranzit în ianuarie pentru gazele naturale care trec prin Ucraina. Aceștia ar putea fi doi factori importanți care au dus la scumpirea gazului. Prețul european de referință a ajuns la un nivel record de 162,775 de euro pentru un Megawatt-oră. Prețul este cu 10% mai mare față de cel înregistrat luni seara și peste recordul anterior stabilit pe 6 octombrie.

În Marea Britanie, prețul a atins un maxim istoric de 408,30 pence pentru o unitate termică. De asemenea, stocurile de gaze din România au fost afectate de iarna prelungită din 2020. Între timp, nu s-au refăcut stocurile până la un nivel suficient. Totodată, la acest lucru se adaugă și aportul redus al energiilor regenerabile. Un exemplu ar fi energia eoliană, fiind afectată deoarece ține de condițiile meteo.

Tensiunile geopolitice duc prețurile europene la gaze la un nou record

Analiștii afirmă că Rusia și-ar limita livrările de gaz către Europa pentru a crește prețul energiei în plină iarnă. În acest fel, se fac presiuni pentru punerea în serviciu a gazoductului Nord Stream 2. Acesta este menit să asigure transporturi de gaze între Rusia și Germania via Marea Baltică, proiectul fiind în curs de certificare. Decizia în acest sens este așteptă, însă nu mai devreme de prima jumătate a anului 2022.

Procedura a fost suspendată din cauza unui obstacul politic, toamna aceasta, iar ultimul cuvânt în privința omologării va reveni Comisiei Europene. Kremlinul susține că Nord Stream 2 este un proiect pur economic. Cu toate acestea, unele țări europene sunt de părere că acest gazoduct este folosit de Rusia ca și pârghie politică. Două dintre aceste țări sunt Ucraina și Polonia. De asemenea, Rusia este cunoscută ca folosind gazele naturale pe post de armă politică.

Având în vedere aceste lucruri, fiecare lovitură diplomatică între Moscova și clienții europeni antrenează un nou val de achiziții pe piața gazelor. Un exemplu ar fi decizia Rusiei de a expulza doi diplomați germani, după ce o măsură similară a fost adoptată de Berlin săptămână trecută, care acuză Moscova că ar fi comandat asasinarea unui opozant cecen în Germania, anul 2019.