Veste proastă pentru turiștii români. Marea Neagră este contaminată, ce s-a descoperit în apă

de: Ștefan R. Apostol
06 06. 2024

Pentru majoritatea turiștilor care ajung pe litoralul Mării Negre a devenit un obicei în a gusta din rapane, scoici, sau alte fructe de mare, dar avem o veste proastă pentru turiștii români. Conform specialiștilor, Marea Neagră este contaminată, aceștia precizând și ce s-a descoperit în apă.

Specialiștii trag semnale de alarmă cu privire la Marea Neagră

Deși cea mai mare atracție pentru turiștii români este baia în Marea Neagră, precum și preparatele aduse la mal, vorbind aici de scoici, rapane, etc, se pare că în aceste zile a devenit periculos să faci asta.

De altfel, aceste noi semnale de alarmă nu au intrat în atenția populației pentru prima oară. În cazul de față, conform specialiștilor DSVSA, noile rapoarte de analiză au scos la iveală faptul că Marea Neagră este contaminată, fiind vorba de anumite specii de bacterii, cele de fitoplancton care au un nivel toxic extrem de ridicat.

Din rapoarte reiese că acest nivel este peste limita acceptată, iar asta, din păcate, este o veste proastă pentru turiștii români.

Veste proastă pentru turiștii români, dar și pentru pescarii de la Marea Neagră

Conform experților, ca urmare a creșterii acestor valori, s-ar putea interzice pescuirea de scoici, rapane sau vongole, mai ales în zonele Mangalia și Agigea, unde sunt cele mai multe astfel de fructe de mare.

Pentru turistul român există riscul intoxicațiilor alimentare, odată ce consumă aceste specii afectate de toxine. De cealaltă parte, deși o veste proastă pentru turiștii români, este una și mai proastă pentru pescarii care trăiesc din comercializarea a ceea ce pescuiesc din Marea Neagră.

De altfel, confrom autorităților locale, pescarii nu snut deloc mulțumiți de raportul DSVSA și de interdicțiile impuse pentru moment.

Nu sunt laboratoare performante care să facă analize

Situația poate deveni una dramatică pentru pescarii care din asta trăiesc, aceștia cerând DSVSA noi analize de laborator, precizând că, deși sunt necesare cel puțin două analize concludente, nu au unde să le facă.

Motivul acestui paradox este că nu există astfel de laboratoare pe teritoriul României. Deși reprezentanții pescarilor speră să poată discuta cu cei de la DSP și DSVSA, realitatea poate deveni una extrem de dură pe litoralul românesc.

Extrem de nemulțumiți, pescarii aduc și un alt argument, și anume dacă Marea Neagră este contaminată, și nu au voie să mai pescuiască, atunci ar trebui ca DSP să impună inerdicții și pentru săldatul în apa mării, dar pentru moment nu s-a anunțat nimic oficial.

Rămâne de văzut cum vor decxurge ostilitățile între pescari și cele două instituții de control, DSP și DSVSA, și care va fi soluția.