Veste proastă pentru toți românii cu acest tip de pensie. Ce s-a anunțat acum
Criza provocată de pandemia de coronavirus are efecte dramatice asupra piețelor financiare și, în același timp, loveşte în plin și pensiile celor peste șapte milioane de români din Pilonul II. Activele fondurilor de pensii private au înregistrat o scădere de 6,7% în primele trei luni ale anului 2020.
Veste proastă pentru românii cu acest tip de pensie
Vești proaste pentru buzunarele românilor. Fondurile de pensii private obligatorii Pilon II din România au scăzut în medie cu 6,7% în primele aproximativ 90 de zile ale acestui an.
„Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluţie este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat pieţele financiare globale. Bursa de Valori de la Bucureşti a scăzut cu 24% pentru aceeaşi perioadă, bursele din Marea Britanie şi Germania cu 25%, iar bursă din Franţa cu 26%“, transmite Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
Există însă și o parte bună, și anume că, potrivit administratorilor, nu este vorba despre pierderi propiu-zise, ci despre deprecieri temporare. APAPR asigură că viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi, numindu-le „conjuncturale“.
„Viitorii pensionari nu sunt afectaţi de aceste scăderi conjuncturale, iar puţinii participanţi care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejaţi de mecanismul garanţiei absolute şi de performanţele investiţionale trecute ale fondurilor de pensii“, au mai declarat reprezentanții Asociației.
APAPR dă vina pe situaţia economică la nivel global
Reprezentanții APAPR dau vina pe ce se întâmplă la nivel global și pe efectele crizei sanitare care face ravagii în zeci de țări.
„Economia globală şi toate pieţele financiare internaţionale au fost afectate în ultimele luni de efectele pandemiei cu noul coronavirus, precum şi de restricţiile impuse libertăţii de mişcare a persoanelor şi bunurilor, o situaţie fără precedent în istoria modernă a umanităţii. În mod cu totul firesc, statele lumii dau în aceste momente grele prioritate protejării vieţilor omeneşti şi nu evoluţiei economiei. În prezent, o bună parte a economiei globale este oprită, iar pieţele financiare reflectă acest lucru prin deprecierea activelor. Cu toţii vedem că nu există stat sau domeniu care să nu fie afectat de această criză globală, iar România nu face excepţie“, sunt de părere reprezentanții Asociației.