Veste proastă pentru românii cu rate la bancă. Cât vor crește și ce se întâmplă cu IRCC

de: Manolică Anca
31 03. 2023

Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare pentru cei care au rate la bănci. Indicele IRCC va înregistra o nouă creștere începând de luni, 3 aprilie, ceea ce va duce la o nouă majorare a sumelor pe care românii le datorează, lună de lună, instituțiilor bancare. Iată cu cât va crește indicele IRCC.

Cresc din nou ratele românilor cu credit la bancă

O nouă lovitură pentru cei care au rate la bănci. Indicele IRCC, cel care se aplică în cazul împrumuturile noi ipotecare și de consum acordate după mai 2019, va crește la 5,98%, din prima zi a lunii aprilie 2023. Așadar, după multiple majorări ale ratelor, iată că urmează ca valoarea acestora să crească din nou.

În prezent, IRCC are o valoare de 5,71%, iar ROBOR a ajuns la 6,85%. Următoarea valoare a IRCC se va aplica pentru următoarele trei luni, adică de la 1 aprilie până la 1 iulie 2023. În urma majorării, însă, IRCC va rămâne, în continuare, sub ROBOR.

La ce valoare va ajunge

În cursul zilei de luni, 3 aprilie, BNR va publica noul nivel al Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor – IRCC. Potrivit calculelor specialiștilor, nivelul se va situa în jurul valorii de 6% (calculat pe baza datelor din T4/2022), dar unii analiști estimează că acest prag poate fi depășit.

IRCC este un indice de referință bazat pe tranzacții efective, care se utilizează în special la creditele acordate persoanelor fizice. ROBOR, folosit în mod tradițional, se bazează pe cotațiile afișate pe piață. Din nefericire, ratele românilor au crescut accelerat în ultimul an, odată cu dobânzile, ajungând chiar în unele cazuri să se dubleze.

Spre exemplu, pe 1 aprilie 2022, IRCC, reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era în prima zi a anului trecut.

„IRCC-ul este de fapt un ROBOR pe termen scurt cu o întârziere de 6 luni. Va fi probabil la vârf la următoarea scadență care începe pe 1 aprilie, va fi undeva la 6,02, asta nu înseamnă că vor coborî dobânzile rapid la 1% așa cum a fost acum 3 ani. E imposibil, nu că nu ne dorim”, a spus spune purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, la Europa FM.

Citește și: Cât a ajuns să plătească un român rata lunară pentru un credit de 50.000 de euro. Suma e revoltătoare!