Veste proastă pentru angajații din România. Ce se întâmplă cu salariile în 2023
Veste proastă pentru angajații din România. Consecințele crizei economice actuale se vor resimți la nivel de venituri salariale în anul 2023. Deși prognozele economice au arătat că în anul curent salariile ar urma să crească, situația angajaților nu va fi deloc bună anul viitor. Câștigul real al salariaților ar urma să scadă sub estimări.
Veste proastă pentru angajații din România
În ciuda tuturor crizelor cu care ne-am confruntat în ultimii ani de zile, România a reușit să mențină un echilibru economic cât de cât stabil, sunt de părere specialiștii din domeniu. Piața forței de muncă a fost sprijinită prin diverse măsuri implementate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Cu toate acestea, anul 2023 nu va fi cel mai fericit pentru salariații din România. Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) vorbește despre o scădere a câștigurilor angajaților, anul viitor. În anul curent, estimările realizate de specialiști au arătat că veniturile românilor cu crescut cu puțin peste zece procente. În 2023, lucrurile vor sta diferit.
Salariile angajaților din România vor scădea cu aproximativ două procente, arată reprezentanții CNSP, în cadrul unei noi analize realizate pentru perioada 2022-2026. Totul, pe fondul inflației înregistrate în țara noastră. În luna septembrie 2022, rata inflației a atins un nivel de aproape 16%, de la 15,32%, cât a fost în luna august.
Ce se va întâmpla cu locurile de muncă
Potrivit reprezentanților CNSP, ritmul anual de creștere a salariului mediu brut va fi de 9,1% în următorii patru ani de zile. În anul 2023, câştigul salarial mediu brut va fi de 6.789 lei pe lună. Salariul net se va majora, teoretic, cu 11,4%. În realitate, din cauza ratei inflației crescânde, majorarea va fi de doar 1,7%.
Majoritatea românilor nici nu vor resimți „creșterea” veniturilor salariale. Pe fondul crizei economice, veniturile angajaților din țara nostră vor scădea. Unele voci susțin că piața muncii se va confrunta cu o criză de amploare, mulți angajați urmând să rămână fără locuri de muncă.
„Încetinirea activităţii economice prevăzută pentru anul 2023 a condus la ajustări în jos ale nivelurilor estimate anterior pentru indicatorii de ocupare, cu 0,2 puncte procentuale, atât în cazul populaţiei ocupate (de la 0,9% în prognoza de vară la 0,7% în prognoza de toamnă), cât şi în cazul numărului de salariaţi (de la 1,8% în prognoza de vară la 1,6% în prognoza de toamnă)”, spun reprezentanții CNSP.
În ceea ce privește rata șomajului, aceasta a atins, în România, nivelul de 5,4% în anul curent. Anul viitor, numărul șomerilor ar urma să scadă, potrivit analizei realizate de CNSP. La fel se va întâmpla și peste doi ani de zile, când rata șomajului va fi de 4,8%. În anul 2026, 4,4% dintre români ar urma să nu aibă loc de muncă.