Veste neașteptată pentru angajați. Concediul medical ar putea să nu mai fie plătit de angajator

de: Madalina Moraru
21 10. 2019

Angajatorii ar putea să nu mai fie cei responsabili de achitarea indemnizațiilor pentru primele cinci zile ale concediului medical. Așa sună cea mai nouă propunere legislativă, care a trecut de Senat, în mod tacit. De aceea, veștile nu sunt tocmai bune pentru angajații români, care suferă o lovitură, la început de săptămână.

Veste neașteptată pentru angajați despre concediul medical

Angajatorii români primesc o veste proastă, spre final de octombrie, despre concediul medical

Mai exact, este vorba despre un proiect legislativ pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr.158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. În noul proiect este prevăzut ca angajatorul să nu mai suporte primele cinci zile ale concediului medical pentru starea de incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau accidente în afara muncii, iar acestea să fie suportate toate de stat.

Cei care au inițiat acest proiect de lege mai susțin că legislația actuală este în defavoarea angajaților, care sunt obligați să suporte suplimentar o sarcină financiară, anunță România TV. De asemenea, comisiile de specialitate din Senat au oferit și toate avizele și rapoartele negative pentru modificările de lege. Mai este cunoscut și că din partea Comisiei pentru muncă a venit sublinierea că proiectul e unul ce aduce o cheltuială în plus pentru stat, dar și că nu se poate spune cum ar putea fi acoperită.

Ce tipuri de concediu medical există?

Angajații români trebuie să mai știe că la nivel de concediu medical, acesta este împărțit pe câteva categorii, după cum urmează. Fiecare are o durată specifică și reguli proprii, dar legate de stagiul minim de cotizare al angajatului și suma plătită de acesta. Legislația din România prevede următoarele tipuri de concediu medical:

  • concediu medical pentru boală obișnuită
  • concediu medical pentru accidente de muncă și boli profesionale
  • concediu pentru sarcină și lăuzie (a nu se confunda cu concediul pentru creșterea copilului)
  • concediul pentru risc maternal
  • concediu Ingrijire copil bolnav
  • concediul medical pentru urgențe medico-chirurgicale
  • concediu boala infectocontagioasa, carantina, TBC, boala cardiovasculara, neoplazii, SIDA
  • reducere cu ¼ a duratei normale de lucru.