Veste năucitoare pentru omenire. Boala care ar putea fi mai periculoasă decât coronavirusul
Măsura carantinei instituționalizate a ajutat la reducerea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus, însă a condus la apariția unei boli mortale în unele zone ale lumii. Ce denumire poartă afecțiunea și care sunt regiunile în care a făcut ravagii, în continuare.
Carantina a dus la izbucnirea unei alte epidemii
Carantinarea populațiilor și îndemnarea lor să rămână la loc sigur în case a dus la aplatizarea curbei de creștere a cazurilor de COVID-19, dar aceste măsuri au atras după sine și lucruri nefavorabile. În părți ale Asiei de sud-est măsurile luate de guvernele lumii au dus la apariția unei noi boli și anume – febra dengue.
Această boală este transmisă prin înțepăturile de țânțari și mai este cunoscută sub denumirea de „febra oaselor rupte“, din simplul motiv că duce la inflamarea articulațiilor. Se răspândește cu precădere în țările din regiunea tropicală.
În a doua săptămână din iunie, Singapore a raportat o medie de 165 de cazuri pe zi, ceea ce reprezintă un record despre care autoritățile cred că se va transforma în cea mai mare epidemie de febră dengue din istoria orașului.
Cum se transmite febra dengue
Noua boală se transmite prin mușcătura unui țânțar femelă Aedes, o insectă răspândită în toată Asia de sud-est, ce se dezvoltă în zone cu ape stătătoare. În contextul în care oamenii au stat în case, evind pe cât posibil să iasă afară, zonele care ar putea deveni focare de dezvoltare a acestor țânțari au rămas necurățate, iar insectele și boala s-au răspândit.
„Deşi nu s-a prezentat nicio dovadă clară, izolările s-ar putea să fi creat un mediu unde ţânţarii să interacţioneze mai mult cu populaţia decât în alte locuri“, a declarat Camerom Simmons, profesor universitar din Australia, care a studiat fenomenul în Vietnam.
Perioada cea mai prielnică de răspândire a acestei boli este din iunie până în octombrie.