Veste majoră pentru Klaus Iohannis. Curtea de Apel a dat decizia categorică după 3 ani
În urmă cu trei ani președintele Klaus Iohannis făcea declarații deranjante la adresa unor penali. Contextul declarației venea după ce refuza să aprobe reforme judiciare controversate. La acel moment președintele declara că încercarea guvernului de a slăbi legile anti-grefă sunt „un atac împotriva sistemului de justiție”. Tot atunci inainta reformele Curții Constituționale spre revizuire.
Președintele Klaus Iohannis și refuzul din 2018 pe marginea reformelor în justiție
În 2018 decizia guvernului PSD de a modifica legile justiției aveau să creeze adevărate revolte în masă. Președintele Klaus Iohannis refuza să aprobe un pachet de reforme judiciare propuse de guvern. Imediat după, Comisia Europeană declara că amenință independența sistemului judiciar.
Președintele Klaus Iohannis declara că va trimite reformele propuse Curții Constituționale și că solicită avizele experților europeni. Social-democrații și-au folosit majoritatea parlamentară pentru a promova cele trei proiecte de lege din pachet. Decizia venea în ciuda protestelor străzii mari din toată țara și a evaluării impactului.
„Aceste legi nu sunt conforme cu cadrul constituțional național și nici cu standardele europene relevante.
Acesta este motivul pentru care am decis să le trimit Curții Constituționale și să trimit problema Comisiei de la Veneția.”, spunea președintele Klaus Iohannis într-o declarație televizată.
Iohannis declara că pachetul va slăbi statutul procurorilor, și că risca să obstrucționeze justiția și să adopte structuri susceptibile de a intimida magistrații. Tot atunci, în același cadru, Iohannis ataca dur guvernarea PSD spunând că „nişte penali fac o încercare disperată şi jalnică să discrediteze DNA.
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti dau decizie favorabilă președintelui
La scurt timp după aceste decalrații, referitoare la niște penali, membrii PSD trimiteau la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării un memoriu în care îl acuzau pe președintele Klaus Iohannis de discriminare și defăimare. Contextul, unul mult mai larg, se referea în speță la fostul lider PSD Liviu Dragnea și la ceilalți membri importanți ai PSD de la acel moment.
În același an, 2018, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării concluziona că prin discursul său, Iohannis ar fi discriminat persoanele avizate și i se aplica o amendă de 2.000 de lei. Astăzi însă, magistrații Curții de Apel București anulează decizia din dosarul CNCD nr. 168/09.05.2018 și Hotărârea Colegiului Director al CNCD nr. 265/04.07.2018.
Cele două decizii erau atacate în justiție prin intermediul Administrației Prezidențiale, amenda fiind atribuită președintelui Klaus Iohannis și nu cetățeanului. Decizia dată astăzi de magistrați anulează, astfel, cele două hotărâri, dar nu este una definitivă. CNCD poate ataca decizia în termen de 15 zile de la data emiterii acesteia.