Veste importantă pentru viitorii pensionari din România. Președintele Casei de Pensii a făcut anunțul
Anunț important pentru viitorii pensionari ai României. Chiar președintele Casei de Pensii a dat vestea cea mare. Ce trebuie să facă românii care vor să-și cumpere vechime în muncă. Daniel Baciu are răspunsul pentru tine. În prezent, peste 17.000 de persoane vor să beneficieze de pensie în acest mod. Potrivit legislației, cei interesați pot plăti contribuții pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase ani.
Ce se întâmplă cu vechimea în muncă
Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, a făcut precizări cheie despre persoanele care vor să-și cumpere vechime în muncă, în baza ordonanței speciale din 2020. Oficialul de la București a punctat câteva aspecte interesante pentru cei care au în vedere o astfel de procedură.
Anunț pentru românii interesați să iasă la pensie mai devreme
Așadar, cetățenii care vor să-și cumpere vechime în muncă mai au doar un an la dispoziție să facă asta, pe baza ordonanţei speciale din anul 2020. Cele mai recente estimări arată că peste 17.000 de români se gândesc să iasă la pensie cu ajutorul acestei metode. Majoritatea lucrează în străinătate. Ce altceva mai trebuie să știi despre procedură.
„Ordonanța nr. 163 pe 2020 prevede foarte clar, față de celălalt act normativ care a fost în vigoare, că perioada de completare a stagiului minim de cotizare sau a stagiului complet de cotizare este de maxim 6 ani de zile, față de vechiul act normativ care se limita la 5 ani de zile.
Putem să cumpărăm această vechime retroactiv în intervalul de la data când am îndeplinit condițiile pentru a munci, respectiv 18 ani până la vârsta standard de pensionare, respectiv 65 de ani. Deci, în acest interval, 18-65 de ani, acolo unde am avut goluri privind activitatea în muncă, putem să cumpărăm această vechime retroactiv, achitând contribuția de asigurări sociale, încheindu-se un contract de asigurări sociale la unităţile teritoriale de Pensii, unde avem domiciliu, astfel încât să putem beneficia de pensie privind limita de vârstă”, a explicat preşedintele CNPP.
Pași de urmat
Ca să poți cumpăra vechime în muncă trebuie să depui o cerere la Casa de Pensii (o copie după cartea de identitate, dar și o declarație pe propria răspundere). În declarație va trebui să menționezi că nu ai primit pensie și nici indemnizație de șomaj. Valorile sunt următoarele: 1 lună – 638 de lei; 12 luni – 7656 de lei; 24 luni – 15 312 lei; 48 luni – 30 628 de lei.
Șefa Serviciului și Contribuțiilor Sociale, Alina Frățică, avertizează că toți contribuabilii ar trebui să își urmărească plățile făcute de angajatori din 2001 până în prezent, „pentru că au fost cazuri când angajatorii fie au omis să plătească CASS-ul, fie din rea voință și s-au trezit la depunerea dosarului de pensionare că nu aveau contribuțiile plătite”.