Veste importantă pentru românii care merg în străinătate. Cât va costa roamingul de la 1 iulie

de: Stan Nicu
30 06. 2022

Veste importantă pentru românii care merg în străinătate, în această perioadă. Începând cu data de 1 iulie intră în vigoare un nou regulament în ceea ce privește roamingul în rețelele publice de comunicații mobile din Uniunea Europeană, care extinde regulile actuale și aduce noi completări. Cât va costa roamingul de la 1 iulie, vedeți un pic mai jos.

Vești bune pentru românii care merg în străinătate. Cât vor plăti serviciul de roaming de la 1 iulie

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană se ieftinesc de la 1 iulie, anunță Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Noul Regulament prevede reduceri treptate ale plafoanelor tarifelor reglementate la nivel de gros, care sunt tarifele maxime pe care un operator vizitat le poate percepe de la celalalt operator în timpul roamingului, începand cu 1 iulie 2022.

Scad și suprarataxele

În plus, începând cu această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, se vor micșora și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârțitul anului 2022 se aplică următoarele costuri:

-suprataxa pentru date – 2 Euro/GB, fara TVA;
-suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenti/minut, fara TVA;
-suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenti/minut, fara TVA;
-suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenti/SMS, fara TVA.

Când se aplică suprataxa

De asemenea, suprataxele se vor aplica la depășirea volumului de consum rezonabil. Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le consumă în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicatie de tip widget, ce va fi actualizată cu noile tarife începand cu data de 1 iulie 2022.

Principalele noutăți aduse de noul regulament se referă la asigurarea aceleiași calități a serviciilor de comunicații electronice, precum cea de care utilizatorul beneficiază în țara de unde provine, dacă rețelele și tehnologiile necesare sunt disponibile și în rețeaua din statul membru care este vizitat.

Noul regulament va fi valabil timp de 10 ani

Asta presupune că un utilizator al serviciilor de roaming care are acces la serviciile 5G în statul de origine ar trebui să aiba acces la același tip de servicii în roaming, dacă acestea sunt disponibile în țara UE în care se deplasează.

Regulamentul (UE) 2022/612 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 aprilie 2022 privind roamingul în retelele publice de comunicatii mobile în interiorul UE se aplică pentru o perioadă de 10 ani, începand cu data intrării în vigoare, cu exceptia unor prevederi referitoare la informarea utilizatorilor care vor intra în vigoare începând cu data de 1 iunie 2023.