Veste groaznică pentru români. Anunțul clar al unui economist despre prețurile din țară
Majorarea prețurilor este un fenomen la care românii tot asistă de ceva timp. Datele INS – Institutul Național de Statistică indică faptul că avem prețuri și de trei ori mai mari, față de acum un an, iar inflația este maximul ultimelor două decenii. Economiștii nu au vești bune în privința prețurilor nici în perioada următoare.
Ce se va întâmpla cu prețurile în următoarea perioadă
Prețurile continuă să se majoreze susțin specialiștii, în timp ce inflația este la maximul ultimelor decenii. De altfel, datele Institutului Național de Statistică arată că, în luna iunie, inflația a urcat la 15,1%, după ce gazele s-au scumpit cu peste 50%, iar facturile la curent au crescut cu aproape 15%, comparativ cu aceeași lună din 2020.
„Acest fenomen inflaţionist este unul european şi chiar global. Ceea ce înseamnă că este greu de crezut că vom vedea o scădere bruscă a inflaţiei în perioada următoare. Preţurile vor creşte în continuare!
Nu ne vom opri aici. Rata anuală a inflaţiei se plafonează undeva la 15% dar asta înseamnă constant că preţurile vor creşte”, a declarat economistul Radu Ciobanu.
Evoluţia inflaţiei în România indică faptul că, din august 2021 și până în iulie 2022, s-a triplat. Iată evoluția inflației pe luni:
- August 2021: 5,3%
- Ianuarie 2022: 8,4%
- Martie 2022: 10,2%
- Iunie 2022: 15,1%
- Iulie 2022: 15%
În ce privește alimente care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, avem uleiul, cartofii, făina, mălaiul, pâinea și branza de oaie.
- Ulei alimentar +51,9%
- Cartofi +41,8%
- Făină +32%
- Mălai +32%
- Pâine +24,5%
- Brânză de oaie +21,7%
Însă scumpirile au atins și produse nealimentare, unde scumpirile sunt chiar mai mari. Produse nealimentare și serviciile care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an sunt:
- Gaze naturale +70,1%
- Tutun +35,61%
- Combustibili +35%
- Bilete avion +34%
- Energie termică +22,98%
- Apă, canal, salubritate +20,9%
- CFR +20,9%
- Servicii poştale +15,9%
- Energie electrică +15,4%
Mugur Isărescu: „România a avut şi inflaţie de 200 – 300%”
În urmă cu trei zile, Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, a declarat că rata inflaţiei se plafonează la 15% în acest trimestru, urmând să scadă treptat până în 2024. El a mai adaugat însă că nu este cea mai gravă situație în care s-a aflat România, amintind faptul că România a avut inflaţie de 200 – 300%.
„Se plafonează rata inflaţiei în acest trimestru, plafonare înseamnă în jur de 15% acum, în august, este foarte posibil datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele să mai fie un anumit procent de creştere în sus.
Probabil că unele preţuri alimentare, preţuri volatile, vor scădea, dar treptat-treptat, cu excepţia gâlmei din anul viitor, în martie, în martie – aprilie, când nu avem alte date, se vor ridica plafonările, tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024. Reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Nu avem nicio apocalipsă aici. Nu avem veşti negative”, a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.
Întrebat dacă situația se poate înrăutăți în privința scumpirilor, Mugur Isărescu a precizat:
„Da, există mai rău de atât, să nu se îndeplinească această prognoză. Bineînţeles că există. România a avut şi inflaţie de 200 – 300%, deci mai rău poate să fie, bineînţeles. Nu ne jucăm cu inflaţia, este o boală foarte periculoasă. Noi zicem că o aducem sub control”.