Veste excelentă pentru românii care au lucrat de Rusalii. Angajatorii sunt obligați să le ofere compensații
Mai multe categorii de bugetari s-au bucurat de zilele libere acordate de stat cu ocazia Rusaliilor. Au fost însă și angajați nevoiți să meargă la muncă, dar aceștia primesc o veste excelentă: angajatorii sunt obligați să le ofere compensații pentru că au lucrat de sărbători.
Angajatorii sunt obligați să le ofere compensații celor care au lucrat de Rusalii
Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere de către statul român. În acest an, sărbătoarea a picat pe 16 iunie (duminica), astfel că mai multe categorii de bugetari au beneficiat de o minivacanță, întrucât și 15 iunie (sâmbătă), dar și 17 iunie (luni) au fost zile libere.
Nu toți românii s-au bucurat de minivacanță. Spre exemplu, unii medici, polițiști sau pompieri au mers la lucru ca într-o zi normală. Angajatorii au însă obligația să le ofere compensații pentru zilele lucrate în perioada sărbătorilor legale. Fie le oferă liber în următoarele 30 de zile, fie le plătesc dublu orele lucrate de Rusalii.
Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare în România, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, în unele cantoane din Elveția, Madagascar, Norvegia, Senegal, Ungaria, Togo. În Suedia nu mai este zi nelucrătoare din 2006.
Nu este zi nelucrătoare în țări cu tradiție catolică: Italia, Brazilia, Irlanda, Spania, Canada, Portugalia, Polonia, Camerun și nici în Bulgaria și Rusia, țări cu tradiție ortodoxă.
Zile libere în 2019
- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 26 aprilie (Vinerea mare), 28 – 29 aprilie — Paște ortodox
- 1 mai — Ziua Muncii
- 1 iunie – Ziua Copilului
- 16 iunie (duminică), 17 iunie (luni) — Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul