Veste excelentă pentru pensionarii din România. Cât vor crește pensiile, anunțul FMI
Vești bune pentru toți pensionarii din România! După toată așteptarea, autoritățile au luat o decizie care le va schimba complet viața. S-a decis majorarea pensiilor de anul viitor, iar suma este una neașteptată. Cât va fi cea mai mică pensie din 2024 și ce schimbări au mai făcut autoritățile la nivel național.
Cresc pensiile în România
Se vorbește tot mai mult despre o majorare a pensiilor din România. Autoritățile au anunțat că următoarea creștere a acestui venit va avea loc din noul an. Se prevedere o majorare de aproximativ 16%, însă FMI nu este de acord cu acest procent.
Fondul Monetar Internaţional consideră că bugetul României nu este în cea mai bună fază a lui și prevede o mulțime de cheltuieli atât în anul curent, cât și în 2024. Astfel, FMI recomandă creşteri mai mici pentru pensiile românilor.
Jan Kees Martijn, şeful misiunii Fondului în România, susține că, pentru majorarea pensiilor, se va ajunge la reduceri semnificative în alte sectoare. Astfel, recomandă României să analizeze mai bine situația în care se află, înainte de a face creșteri chiar și de 14%.
„Situaţia bugetului este foarte strâmtorată şi în acest an, şi anul viitor. Trebuie să vă uitaţi foarte atent, dacă veţi cheltui mai mult într-un sector, trebuie să cheltuiţi mai puţin pe altceva, la fel şi pentru pensii.
Înţeleg că actuala legislaţie va duce la o creştere a pensiilor cu 14%. Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”, a spus şeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Pensia și salariul se pot cumula
Joi, Curtea Constituțională a pronunțat că legea care interzice cumulul între pensii și salarii este neconstituțională. Această decizie a fost luată în urma sesizării făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Președintele CCR, Marian Enache, a argumentat că restricția privind posibilitatea de a cumula pensia cu salariul „contravine dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție”. Ca urmare, legea s-a întors în Parlament, unde va fi reanalizată.
„Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie.
În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României.”, a declarat președintele CCR, Marian Enache.
Conform informațiilor furnizate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), sesizarea privind neconstituționalitatea vizează întregul act normativ, iar Secțiile Unite ale Curții au identificat atât aspecte de neconstituționalitate legate de forma și procedura actului, cât și de conținutul său.
Ce se întâmplă cu pensiile românilor din SUA
Ministerul Muncii a comunicat că Guvernul a dat undă verde proiectului de lege pentru ratificarea acordului în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii.
Te-ar putea interesa și: Se recalculează pensiile. Care sunt formulele de calcul care vor fi puse în aplicare din ianuarie
Mai exact, noul acord va permite agregarea perioadelor de muncă din atât România, cât și Statele Unite ale Americii, pentru a califica beneficiarii pentru drepturile de pensie, folosind principiul totalizării. Astfel, fiecare stat va acorda o pensie proporțională în funcție de perioadele de asigurare acumulate în propriul lor sistem.
”Drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat vor fi acordate în baza noilor dispoziţii incluse în Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii.
Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea”, a transmis Ministerul Muncii.
S-a convenit, de asemenea, să fie exceptate reciproc de la obligația de a plăti contribuții pentru asigurarea socială de sănătate în sistemul național al statului unde se află temporar detașați.