Veste de ultimă oră despre prețurile la energie. Se întâmplă de la 1 ianuarie

de: Sabina Anastasia
19 10. 2022

Veste de ultimă oră despre prețurile la energie! Liderii coaliției de guvernare au căzut de acord să reglementeze prețul la energia electrică, anunță surse politice. Măsura ar urma să fie aplicată începând de la data de 1 ianuarie 2023 pentru jumătate de an sau pentru un an de zile, cu posibilitate de prelungire în funcție de evenimente.

Veste de ultimă oră despre prețurile la energie

Ce se întâmplă cu prețul la energie electrică în România. Reglementarea prețului la energia electrică a fost propusă prima dată în coaliția de guvernare în luna martie 2022. Propunerea a venit din partea președintelui UDMR, Kelemen Hunor. A fost susținută și de către social-democrați. Nu toți reprezentanții politici au fost de acord, însă, cu acest demers.

În prezent, propunerea a fost reluată și readusă în discuții în cadrul partidului PSD. Social-democrații au propus dezbaterea scenariului cu pricina și în coaliția de guvernare. Furnizorii, precum și distribuitorii de energie sunt de acord cu măsura reglementării prețului la energie.

Potrivit surselor politice, liderii coaliției au bătut palma. Cel puțin la nivel declarativ, guvernanții s-au înțeles, de această dată, pe subiect. Chiar și PNL, care înainte nu susținea decizia, s-ar fi arătat dispus să o aplice, însă pentru o perioadă limitată de timp.

La ce prețuri va avea loc reglementarea

De altfel, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că susține revenirea la piața de energie reglementată. Surse din interiorul formațiunii politice PSD au informat Digi24 că decizia e deja luată. Tot ce mai trebuie făcut e să fie pusă în aplicare la Ministerul Energiei, condus la ora actuală de Virgil Popescu.

„Eu am propus asta din luna martie, dar nu au fost acord în coaliție”, a declarat Kelemen Hunor.

Prețurile reglementate propuse de PSD în coaliție sunt următoarele:

  • pentru populația casnică: 0,68 lei/kwh (până în 100 de kwh), respectiv 0,8 lei/kwh (până în 255 de kwh); pentru consumatorii care depășesc plafonul de 255 de kwh un preț fix de 1 leu/kwh;
  • pentru instituții școlare, medicale, IMM-uri: 1 leu/kwh;
  • pentru consumatorii industriali: preț fix de 1,3 lei/kwh.

Decizia finală privind costurile la energie

PNL vrea ca prețurile la energie să fie fixe pentru o perioadă de jumătate de an, cu posibilitate de prelungire în funcție de circumstanțe. PSD, în schimb, vrea ca reglementarea prețurilor să fie valabilă pentru o perioadă de un an de zile, cu posibilitate de prelungire.

O decizie finală privind introducerea reglementării prețului la energie ar urma să fie luată în ședința coaliției de lunea viitoare, 24 octombrie. Sursele politice citate au susținut că, în principiu, prețurile la energie vor fi reglementate începând cu data de 1 ianuarie 2023.