Veste de ultimă oră despre pensiile din România. Toți pensionarii trebuie să afle
Încă de la venirea sa la Ministerul Muncii, Marius Budăi anunța proiectul de recalculare a pensiilor pentru anul 2022. Se pare că acest lucru este în plină desfășurare pentru nu mai puțin de 2,3 milioane de pensionari. Conform ministrului acesta este numărul de dosare deja introdus în aplicația electronică pe baza unor categorii bine determinate.
2,3 milioane de dosare procesate pentru recalcularea pensiilor
Anunțul despre aceste dosare la făcut chiar Marius Budăi, ministrul Muncii, menționând faptul că toate au fost deja introduse în sistemul electronic de recalculare. Dosarele au fost intrudse pe categorii de stagii, atât contributiv, cât și asimilat sau cel de sporuri. Cu toate astea, ministrul spune că sunt diferențe la modul de aplicare a recalculării, unul din motive fiind indicele de corecție.
„Sunt diferenţe la aplicare şi din cauza indicelui de corecţie, dar şi dacă a ieşit pe Legea 19, dacă a ieşit pe Legea 263, la ce stagiu i s-a împărţit, alţii au avut 25, alţii au avut diferite stagii de cotizare la care li s-a împărţit.
De aceea avem nevoie şi de aceea am scris Legea 127. Că s-a întrerupt cursul ei, că s-a trecut în PNRR.”, declară Marius Budăi.
Marius Budăi: „Recalcularea, am spus foarte clar şi aşa şi facem”
În plin scandal cu actuala opoziție, dar și cu membri coaliției de guvernare pe reforma sistemului de pensii inclusă în PNRR, Marius Budăi continuă să se țină de promisiunile făcute de PSd odatăcu venirea la guvernare. Una din aceste promisiune constă și în recalcularea pensiilor pentru acest an.
„Recalcularea, am spus foarte clar şi aşa şi facem: avem 2,3 milioane de dosare deja introduse în aplicaţia elecronică, pe categorii de stagii – că vorbim de stagiu contributiv, că vorbim de stagiu asimilat, că vorbim de sporuri care au fost luate în calcul sau sporuri care nu au fost luate în calcul. Am scris şi în programul de guvernare că mergem pe principiul Legii 127 – lege care prevede o majorare anuală cu inflaţia şi 50%… am dat 10% în acest an şi vom aplica”, a declarat Marius Budăi.
„Atunci când ai salarii mici, ai şi pensii mici”
Cât despre calitatea acestora, Comisia Europeană, prin reprezentatul ei Nicolas Schmit, comisarul european pentru Muncă şi Drepturi Sociale, este de părere că actualul sistem de pensii oferă sume extrem de mici celor încadrați în sistem, unul din motive fiind clar, salariile mici practicate în acest moment în România.
„În mod normal, sistemul de pensii reflectă şi situaţia economică, nivelul salariilor. Atunci când ai salarii mici, ai şi pensii mici. Cred că acest lucru trebuie analizat în contextul mai larg al economiei şi în contextul mai larg al salariilor.
Din ce ştiu eu, sunt pensii în România care sunt foarte mici şi care nu împiedică oamenii să fie în risc de sărăcie”, a spus comisarul UE Nicolas Smith.
Deși salariile mici, pensiile nu vor putea crește, așa cum declara nu de puține ori Marius Budăi, dacă Comisia Euopeană nu va fi de acord cu o reevaluare a procentului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR. Rămâne de văzut dacă se va lua sau nu o decizie în acest sens.