Veste bună pentru românii cu venituri mici! Se dau ajutoare alimentare pentru 26000 de oameni. Cine va beneficia de aceste pachete, începând de vineri, 26 februarie
Sibienii așteaptă cu nerăbdare pachete alimentare, 26.000 la număr. De vineri, 26 februarie începe livrarea pachetelor cu ajutoare alimentare pentru cei ce au venituri mici. Transportul pachetelor alimentare către primării se vor face în două etape. Potrivit Prefecturii Sibiu, 26.323 de sibieni vor beneficia de ajutorul Primăriei datorită Programului operațional „Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD”.
Cine va primi ajutoare alimentare?
Livrarea pachetelor alimentare va începe de pe 26 februarie, vineri. Primele pachete vor ajunge la primăriile din: Mediaș, Dumbrăveni, Hoghilag, Laslea, Brateiu, Biertan, Dârlos, Ațel, Blăjel, Târnava, Bazna, Merghindeal, Moșna, Șeica Mare, Copșa Mică, Iacobeni, Bârghiș, Loamneș, Brădeni, Chirpăr, Agnita, Marpod, Bruiu și Nocrich. Aceasta este doar prima etapă de livrare, a doua este programată pentru luna Martie, în celelalte localități din județ. Pachetele vor fi distribuite de către primării, doar în baza listelor întocmite alături de beneficiari.
”Pentru Județul Sibiu cele 26 323 de pachete cu ajutoare alimentare se vor livra de către 2 furnizori, motiv pentru care livrarea se va face în perioade diferite de timp”, a transmis Prefectura.
Pachetul alimentar este diversificat, iar beneficiarii vor primi: 4 kg de făină mălai, 5 kg făină de grâu albă, două pungi de 400g paste făinoase, 4 l de ulei, 2 kg de zahăr, 5 conserve de carne de porc de 300g fiecare, 4 kg de orez, 5 bucăți de conserve de pate de ficat 200g, 2 bucăți de compot de fructe 720 ml, 2 bucăți de gem de fructe 360g, 2 bucăți de gem de fructe diabetic 360 g.
Cine beneficiază de pachetele alimentare?
Există anumite criterii pe baza cărora se vor livra acesta pachete, nu orice poate beneficia de ele. Beneficiarii acestui program la nivelul județului Sibiu sunt următorii:
- familiile și persoanele singure cărora le este stabilit dreptul la un venit minim garantat acordat pe baza Legii nr. 416/2001 ce are în privință venitul minim garantat, cu modificări și completări aduse ulterior
- persoanele sau familiile ce sunt aflate în anumite situații critice de viață. De exemplu: persoane dependente sau victime ale calamităților. Se iau în considerare și alte situații asemănătoare stabilite doar cu ajutorul anchetelor sociale, persoane deosebit de vulnerabile. De asemenea, și persoanele ce locuiesc în așezări informale beneficiază de aceste pachete alimentare.
- familii ce beneficiază doar de alocația copiilor acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, cu modificări și completări aduse ulterior.
Alte județe în care se vor distribui ajutoare alimentare
Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este în curs de implementare și în județul Bihor. Beneficiarii din acest județ și-au putut ridica pachetele mai devreme, începând cu data de 22 februarie, luni. Potrivit informațiilor, 30.097 de pachete cu produse de igienă și 30.097 cu produse alimentare. Pachetele ce conțin alimente au 25 kg, iar celelalte conțin pastă de dinți, periuțe, șampon pentru copii, săpun lichid și șampon pentru adulți.
„Pentru ca beneficiarii să poată ridica ambele pachete simultan, evitând deplasările suplimentare și diminuând riscurile legate de răspândirea SARS-CoV-2, operațiunea de recepționare și distribuție a pachetelor a necesitat un efort logistic de trei săptămâni, care s-a desfășurat în intervalul 28 ianuarie – 17 februarie. Conform Ordinului emis de prefect, pachetele pot fi ridicate de beneficiari în intervalul 22 februarie – 15 martie”, a transmis Prefectura Bihor.