Veste bună pentru români! Ce se întâmplă acum cu indicele ROBOR

de: Ana Chivu
28 02. 2020

Banca Națională a României aduce o veste excepțională pentru români. Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR? Conform informațiilor de astăzi, 28 februarie, de pe site-ul BNR, indicele calculat la 3 luni este de 2.93%, cel calculat la 6 luni este de 3.06%, iar cel calculat la 12 luni este de 3.16%. Care a fost evoluția lui în ultima perioadă?

Veste bună pentru români! Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR?

Banca Națională a României a emis azi, 28 februarie, un nou curs valutar alături de starea nouă a indicelui Robor. Conform informațiilor oficiale de pe site-ul BNR, indicele lcalculat la 3 luni a continuat să scadă, ajungând la cel mai mic nivel din luna ianuarie 2019 și până în prezent. Amintim că cifra finală cât mai scăzută aduce un plus românilor care au credite în lei. În acest context, indicele ROBOR la 3 luni se află în scădere accentuată. De asemenea, cel calculat la 6 luni a stagnat la 3,06%, atingând și el cel mai mic nivel din data de 18 noiembrie 2019 și până în prezent.

„Pentru fiecare scadență în parte, ROBOR se calculează ca media aritmetică a ultimelor rate cotate de fiecare dintre cele 10 bănci participante la fixing, pentru depozitele atrase cu 15 minute înainte de publicare, după ce au fost eliminate extremele maxime și minime. În ceea ce privește băncile participante, lista cu cele mai performante 10 instituții bancare se modifică la fiecare 6 luni. Dintre indicii ROBOR amintiți mai sus, cel mai importanți pentru populație este ROBOR 3M, pentru că după el se calculează rata pentru creditele Prima Casă”
ROBOR (Sursa: financer.ro)

Veste bună pentru români! Ce se întâmplă cu Indicele ROBOR?

Mugur Isărescu, despre posibilitatea ca ROBOR să devină mai mic decât IRCC

„ROBOR-ul, prin rolul său de indicator pentru credite, a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare cât timp este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni, îşi pierde din credibilitate. Sunt foarte mulţi factori care acţionează. În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorită decalajului în timp, probabil că, la 3 luni, va fi ceva mai mare decât IRCC-ul, dar nu cu mult şi s-a dovedit acest lucru. În schimb, dacă inflaţia vine în jos, şi publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul să fie mai mic decât IRCC-ul”
Mugur Isărescu