Veste bună pentru gălățeni. Un echipament medical de ultimă generaţie a ajuns la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă

de: Ionuț Vieru
28 10. 2021

Datorită unei investiții de 2.000.000 de lei din bugetul propriu al Consiliului Județean Galați, Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu un echipament medical de ultimă generație, a informat joi Biroul de presă al instituției.

Echipament medical de ultimă generație pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență

Este vorba despre un sistem complex de litotriție, potrivit sursei citate. Cu ajutorul acestuia, pot fi fragmentați calculii renali. Sistemul este compus dintr-un generator de unde ultrasonice, masă de lucru acționată electric, un aparat radiologic cu braț mobil și un ecograf.

De asemenea, sistemul are și o unitate externă, care analizează imaginile obținute cu ajutorul aparatului radiologic și o stație de control a tuturor echipamentelor. Potrivit președintelui CJ Galați, Costel Fotea, circa 90% dintre pacienții cu calculi renali pot fi tratați cu acest echipament medical de ultimă generație.

„Spitalul Judeţean a fost dotat cu unul dintre cele mai performante echipamente medicale din ţară pentru tratarea bolnavilor cu pietre la rinichi. Este un echipament complex, dotat cu tehnologie de ultimă generaţie, care sparge calculii renali cu ajutorul undelor ultrasonice de energie înaltă. Procedura este minim invazivă şi reduce considerabil complicaţiile şi efectele secundare pentru pacienţi. Spitalul nu avea un asemenea echipament medical, astfel că pacienţii erau trimişi în alte centre medicale. Datorită tehnologiei cu care este dotat, calculii renali sunt fragmentaţi în bucăţi foarte mici, astfel că este eliminat riscul unui blocaj renal”, a declarat preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

Ungaria sare în ajutorul României în lupta cu Covid-19

Ungaria trimite către 20 de spitale din România 40 de ventilatoare, 3.000 de cutii de Favipiravir și 1.650 de măști de ventilație noninvazivă, a anunțat ministrul de externe ungur, Peter Szijjarto. O mare parte din spitalele care vor primi echipamentele medicale sunt din Transilvania.

„Având în vedere că această epidemie nu ţine cont de frontiere, succesul gestionării ei în ţările vecine contribuie mult la reuşita eforturilor de răspuns la epidemie în Ungaria”, a spus Szijjarto.

Acesta a precizat că valul patru al pandemiei face victime în toată Europa, iar o țară cu rată mică de vaccinare, precum România, poate suferi foarte mult. De asemenea, șeful diplomației ungare a spus că numeroși pacienți din țara noastră au nevoie de tratament invaziv, iar multe spitale nu mai fac față.

Secțiile ATI sunt complet ocupate de pacienți COVID, iar România a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE la începutul lunii octombrie, pentru a putea primi ajutor în lupta cu valul 4 din partea UE.