Veste bună pentru bolnavii cu patologii pulmonare. Ce li s-a pus la dispoziție în Timiș. Le-ar putea salva viața

Veste bună pentru bolnavii cu patologii pulmonare. Ce li s-a pus la dispoziție în Timiș. Le-ar putea salva viața
Veste bună pentru bolnavii cu patologii pulmonare

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare o platformă online de diagnosticare gratuită. De asemenea, aceasta se adresează și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie.

Platformă online de diagnosticare gratuită

Diagnosticul este stabilit de către o echipă multidisciplinară din specialiști în radiologie și pneumologie ai Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara. Pagina de internet care cuprinde platforma este securizată. Mai mult de atât, echipa disciplinară face recomandări pentru consult și oferă informații medicului curant.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informaţii despre alte afecţiuni, dar pot să adauge şi probele funcţionale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informaţiile intră în atenţia echipei de specialişti ai spitalului nostru, care evaluează cazul. În unele situaţii sunt solicitate informaţii sau investigaţii suplimentare, după care echipa noastră se pronunţă asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi şi radiologi vine însoţită de recomandări de investigaţii şi monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a declarat, luni, directorul medical al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara, dr. Diana Manolescu.

Platformă unică în România

Medicul curant și pacientul au opțiunea de a încărca rezultatul investigațiilor imagistice, dar și diferite documente medicale pentru a obține o a doua opinie. Utilizatorul își creează un cont și se loghează cu o parolă care se generează automat, apoi își introduce datele personale. Parola generată automată oferă securitate suplimentară.

Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute doar de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa multidisciplinară. Clinica de Pneumologie a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara reprezintă un centru de referință în ceea ce privește patologia interstițială pulmonară.

„Pneumonia Interstiţială Difuză (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecţiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleaşi simptome. De aceea, diferenţa o face experienţa medicală, îndeosebi în ceea ce priveşte partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecţiuni sunt foarte severe şi au o rată de supravieţuire medie de patru – cinci ani”, explică specialistul în imagistică, dr. Diana Manolescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI