Varză murată după o rețetă din străbuni. Ingredientele care o fac să reziste toată iarna

de: Corina Oprea
19 09. 2023

Cea mai bună rețetă de varză murată, așa cum se pregătea în străbuni. Mamele bunicilor noastre puneau așa varza la murat și se păstra fără probleme tot restul anului. Rezistența era dată, însă, de un ingredient special, care nu trebuie să lipsească din compoziție.

Cum alegem corect varza pentru murături

Varza proaspătă, tânără și fragedă este cea mai bună opțiune pentru murat. Aceasta are frunze mai crocante, care se murează rapid .

Culoarea verzei ar trebui să fie verde deschis sau verde-gălbui, fără pete mari sau semne evidente de deteriorare.

Varza sănătoasă, bună pentru murat ar trebui să fie grea pentru dimensiunea ei, ceea ce indică faptul că este plină de zeamă și că are o textură crocantă.

Evitați varza moale sau mucegăită. Orice semn de deteriorare ar trebui să fie evitat. Verificați bine tulpina și frunzele pentru astfel de semne.

După ce ați ales varza potrivită, curățați-o, îndepărtați frunzele exterioare deteriorate și tăiați-o în felii sau bucăți potrivite pentru rețeta de murături pe care o urmați.

Ingredientul de nelipsit din varza murată

Pentru o varză perfectă, trebuie să respectăm întocmai ingredientele rețetei. Unul dintre ele, însă, dă murăturilor o aromă specială, un gust fresh și o zeamă colorată.

Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră

  • varză albă românească
  • sare de murături, neiodată
  • hrean
  • gutui
  • porumb
  • apă
  • flori de mărar cu lujer, uscate( opțional)

Dacă încă nu ți-ai dat seama, este vorba despre gutui. Unele bucătărese vârstnice le taie în jumătate, pentru a se bucura din plin de zeama acestora, în timp ce unele le fac doar o cruce, pentru ca preparatul să fie binecuvântat.

Trucuri pentru cea mai bună varză murată

Utilizați sare de calitate (sare de murături sau sare fără aditivi). Nu folosiți sare de iod, deoarece poate afecta culoarea și gustul murăturilor.

Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul

Suflarea în zeamă se face pentru a îndepărta oxigenul din recipient și pentru a crea un mediu favorabil bacteriilor lactice. Acest pas se face în timpul procesului de murare, nu la început.

Când varza este așezată în recipientul de murături, apăsați ferm pentru a elimina excesul de aer din jurul varzei. Apoi, umpleți recipientul cu saramură (sare dizolvată în apă) astfel încât să acopere varza.

Varza trebuie lăsată să fermenteze la temperatura camerei sau într-un loc răcoros și întunecat. Verificați periodic recipientul pentru a vă asigura că nivelul apei este peste varză și îndepărtați orice spumă sau mucegai de la suprafață.

După câteva zile sau săptămâni (în funcție de preferințe), puteți începe să gustați murăturile. Când ating gustul dorit, le puteți muta în frigider pentru a încetini procesul de fermentare și pentru a le păstra proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.