Vârsta la care oamenii sunt cei mai fericiţi. Cercetătorii au făcut anunţul
La ce vârstă atingi fericirea maximă? Cercetătorii au descoperit vârsta la care oamenii ajung să fie cei mai fericiți. Specialiștii vin cu anunțul pe care mulți îl așteptau.
La ce vârstă ești cel mai fericit?
Cu toții tânjim în viața aceasta la fericire. Unii cred că ea se numără în momente și că nu există o stare constantă care să-i poarte numele, iar alții consideră că tocmai mulțumirea a ceea ce ai și ești și împăcarea de sine ajung să fie fericirea adevărată pe termen lung.
Mulți oameni cred că fericirea este prezentă clar în timpul copilăriei datorită lipsei de responsabilități, alții consideră că cei mai mulțumiți suntem la vârsta de pensionare, cu condiția să ajungem acolo într-o stare bună de sănătate.
Conform unui studiu publicat în revista Social Indicators Research, cea mai bună perioadă din viața noastră este între 30 și 34 de ani. Datele provin dintr-o anchetă retrospectivă de viață realizată în 13 țări europene în rândul persoanelor în vârstă de 50 de ani și peste.
Evaluarea a fost subiectivă, cu diferențe ușoare între țări. Studiul mai sugerează că percepția noastră asupra fericirii evoluează în timp, în jurul vârstei de 20 de ani când schimbările din viața personală și de familie ne îmbunătățesc sau nu evoluția.
Tocmai în acele momente un om ar trebui să fie mai conștient de trăirile sale și profund atins de însemnătatea gândurilor sale față de anii adolescenței și cele din copilărie. Desigur că pentru astfel de realizări este nevoie de o mare atenție la sine.
Teorii care explică fericirea
- conform teoriei comparării sociale starea de bine generală sau fericirea apare atunci când ne comparăm realizările sau viața cu anumite standarde la care ne
- raportăm; suntem fericiți atunci când le atingem și le depășim, dar frustrați, nefericiți atunci când suntem departe de ele.
- teoria genetică susține faptul că indiferent ce am face, fericirea este determinată de trăsăturile moștenite genetic și nu putem schimba foarte mult nivelul de fericire de care putem avea parte; în cel mai bun caz anumite situații deosebite pot ridica acest nivel, însă apoi revenim la cel obișnuit.
- conform piramidei nevoilor (teoria lui Maslow), fericirea și starea de bine apar atunci când ne îndeplinim nevoile și trebuințele.
Tipuri de fericire
- fericirea morală – obținută atunci când acționăm conform moralității, principiilor și ne împlinim valorile
- fericirea bazată pe raționament – e atinsă atunci când ceva specific ne face plăcere (un anumit fel de mâncare, un eveniment, un plan pe care îl realizăm etc.)
- fericirea emoțională – este starea generală de bine pe care o simțim la un moment dat datorită unui sentiment. (Sursa: romedic.ro.)