Varianta mai ieftină pentru înlocuirea uleiului de floarea soarelui. Ce poți folosi

de: Năstase Mirabela
26 03. 2022

Care este varianta ieftină pentru înlocuirea uleiului de floarea soarelui. Cum prețul uleiului de floarea soarelui s-a majorat în ultimele săptămâni, românii au început să vâneze ofertele la acest produs sau să se orienteze către alte alternative mai ieftine. Iată ce poți folosi, potrivit specialiștilor în nutriție.

Care este varianta mai ieftină pentru înlocuirea uleiului de floarea soarelui

Specialiștii în nutriție le transmit românilor să nu intre în panică în privința uleiului, întrucât există alternative pentru cel de floarea-soarelui și încă mai sănătoase ca acesta. Prin urmare, cea mai ieftină alternativă pentru uleiul de gătit este untura de porc. De asemenea, se mai poate apela și la untura de rață, de gâscă, sau la uleiul de rapiță și cel de palmier, însă acestea au un preț mai ridicat.

Specialiștii spun că untura de porc însă este ideală pentru gătit, iar prețul este accesibil oricui – 450 de grame de untură de porc costă între 7 şi 10 lei.

„Se găsește slănină în comerț, este slănină de porc și aceasta se topește acasă. Din carnea de pasăre, din nou putem face untură. În general se găsește la spate, la burtă. Când se taie pasărea se vede că este multă grăsime, aceea se topește și se pune la gătit. Pentru o familie cu 4 persoane, să spunem undeva la 5-6 kilograme de slănină, ar ajunge o lună de zile.”, a spus Gina Bradea, cunoscutul vlogger de cooking.

Războiul din Ucraina ar putea scumpi mai mult alimentele

Se așteaptă ca în următoarea perioadă alimentele să se scumpească și mai mult, pe fondul războiului din Ucraina. La reuniunea Consiliului European, care s-a desfășurat la Bruxelles, a fost dezbătută tema securității alimentare. Aflat la reuniunea de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că România are mijloacele de a-și asigura necesarul alimentar, însă s-ar putea resimți „mișcări și la prețul pe alimente”.

„Nu credem că va exista o problemă semnificativă în România, dar în plan mondial este clar că pot apărea situații în care aprovizonarea nu va fi la nivelul cu care am fost obișnuiți, dacă ne gândim doar la faptul că o bună parte din grâul care se consumă pe întreaga planetă se produce în Rusia și în Ucraina.

România are o situație bună în ce privește agricultura și nu cred că vor fi probleme, dar este posibil ca sancțiunile pe care le-am hotărât să producă mișcări și la prețul pe alimente”, a precizat Klaus Iohannis.

Ucraina și Rusia, cele două țări aflate în război, realizează aproape 30% din comerțul mondial cu grâu.