Valul de căldură care lovește România. Cât va ține perioada de foc în țară, anunțul ANM
Ca urmare a noilor fenomene climatice, meteorologii avertizează că valul de căldură va persista în nordul și vestul Europei în următoarele săptămâni, cu temperaturi extreme în Peninsula Iberică până la sfârșitul lunii iunie. Aceleași date anunță și valul de căldură care lovește România, vorbind cu certitudine de temperaturi caniculare. Citește mai departe și află cât va ține perioada de foc în țară, conform anunțului ANM.
ANM anunță valul de căldură care lovește România
Datele ANM nu sunt din cele mai îmbucurătoare, având în vedere cum se prezintă vremea pentru următoarea perioadă, conform prognozei emise pe 19 iunie. ANM spune că în Banat și Crișana, începând cu 23 iunie, vor fie între 32 și 34 de grade, iar minimele se vor situa între 17 și 19 grade.
În Maramureș și Transilvaniei, sunt anunțate temperaturi între 31 și 32 de grade, iar legat de precipitații, ”Vor fi averse aproape în fiecare zi, mai frecvente și mai intense în intervalul 24 – 28 iunie.”, spune ANM.
În Moldova, precum și în Dobrogea, se va atinge pragul de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 28 și 32 de grade, iar în sudul și sud-vestul țării, în Muntenia și Oltenia, vor fi, de asemenea valori ridicate, spre caniculă, înregistrându-se temperaturi între 30 și 32 de grade.
Valul de căldură va persista în nordul și vestul Europei
Temperaturile globale au accelerat luna aceasta până la niveluri record, un semn de rău augur în criza climatică, înainte ca El Niño să se adune, ceea ce ar putea face ca anul 2023 să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, arată meteorologii.
Temperaturile medii globale preliminare înregistrate până în prezent în luna iunie sunt cu aproape 1 grad celsius peste nivelurile înregistrate anterior pentru aceeași lună, începând cu 1979. Datele arată că luna nu s-a încheiat și s-ar putea să nu stabilească un nou record pentru luna iunie.
Vezi și: Apare un val de aer tropical în România. Alertă meteo ANM: unde va fi caniculă
Oamenii de știință din domeniul climei spun că urmează un model de consolidare a încălzirii globale care ar putea face ca acest an să fie numit cel mai cald înregistrat vreodată, depășind 2016. Datele arată că Europa a intrat într-o onă caniculară, iar valul de căldură va persista în nordul și vestul Europei până la finalul luii iunie și chiar spre jumătatea lunii următoare.
Efectele încălzirii pe termen lung
Până acum, în luna iunie a avut loc o „încălzire globală remarcabilă”, a confirmat Copernicus, brațul de observare a Pământului al Uniunii Europene, care a precizat că primele zile ale lunii au depășit chiar și o creștere de 1,5 grade față de perioada preindustrială. Este probabil pentru prima dată când se întâmplă acest lucru de la industrializare, a precizat agenția.
Vezi și: Când vom avea temperaturi de peste 30 de grade în România. Șefa ANM a făcut anunțul
Condițiile de încălzire pe termen lung cauzate de arderea combustibililor fosili vor primi probabil un nou impuls de căldură prin intermediul El Niño, un fenomen care se repetă în mod natural, în care secțiuni ale Oceanului Pacific se încălzesc, provocând de obicei o creștere a temperaturilor în întreaga lume.