Valul ‘Cerberus’ de caniculă topește Europa. Vor fi temperaturi record săptămâna viitoare

de: Stan Nicu
14 07. 2023

Sunt vești proaste pentru români după ce s-a anunțat că valul ”Cerberus” de caniculă topește Europa. Conform prognozelor vor fi temperaturi record săptămâna viitoare.

”Cerberus” nenorocește Europa. Ce aduce valul de caniculă denumit așa săptămâna viitoare

Sudul Europei a fost sufocat joi de un val de caniculă sever, iar meteorologii avertizează că temperaturile ar putea atinge săptămâna viitoare maxime record pentru Bătrânul Continent, relatează Reuters.

Astfel, au fost emise alerte meteorologice în Insulele Canare din Spania, în  Italia, Cipru și Grecia, iar autoritățile din ultima țarp menționaă se așteaptă ca temperaturile să ajungă până la 43 de grade Celsius și chiar 44 de grade Celsius, vineri, respectiv sâmbătă.

Ce măsuri s-au luat la Acropole

În acest context, în apropierea sitului arheologic al Acropolei din Atena, a fost deja amplasată o ambulanță în așteptare, potrivit presei locale. Aceasta este pregătită să acorde primul ajutor turiștilor care suferă din cauza căldurii.

Valul de caniculă extremă a fost adus în atenție și mai mult săptămâna aceasta de un studiu conform căruia până la 61.000 de persoane ar fi murit în valurile de căldură sufocante din Europa din vara anului 2022.

Guvernele și angajatorii sunt presați să facă mai mult pentru a-și proteja salariații expuși la soarele arzător din cursul ultimului val de căldură, pe care Societatea Meteorologică din Italia l-a numit „Cerberus”, după numele câinelui cu trei capete al lumii de Dincolo din mitologia greacă.

Un muncitor a decedat în Italia

În plus, îngrijorările din Pensinsulă au crescut în privința celor care lucrează în aer liber în Italia, după ce un bărbat în vârstă de 44 de ani care vopsea marcaje rutiere în orașul Lodi, situat în nordul Italiei, s-a prăbușit și a murit săptămâna aceasta din cauza temperaturilor ridicate.

Autoritățile sanitare au emis un avertisment de alertă maximă, Cod Roșu, pentru 10 orașe italiene pentru următoarele două zile, printre care Roma, Florența, Bologna și Perugia.

De asemenea, în Grecia, guvernul a ordonat suspendarea activităților între orele locale 12:00 și 17:00  în zonele în care riscul de căldură este foarte mare și, în plus, le-a solicitat angajaților din sectorul privat care au probleme de sănătate să lucreze de acasă.

Ce se întâmplă în Spania

Nu în ultimul rând, în Spania, joi, a fost o situație oarecum mai bună, după ce imaginile captate de sateliții Sentinel 3 ai Agenției Spațiale Europene au măsurat, marți, o temperatură de peste 60 de grade Celsius la suprafața pământului în regiunea vestică Extremadura.

Prognozele meteorologice oficiale se bazează pe temperatura aerului, care este semnificativ mai scăzută decât cea de la suprafața Pământului.