Valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge a crescut în 2024. Centrele de transfuzii din ţară au fost pline
Ministerul Sănătății a luat decizia de a majora valoarea tichetelor de masă pentru donatorii de sânge în anul 2024. Măsura face parte dintr-un proiect prin care se are în vedere încurajarea românilor de a se implica activ în acest sens, având în vedere deficitul de sânge din spitale. Câți bani se vor acorda.
Centrele de transfuzii, luate cu asalt încă din primele zile ale anului 2024
Încă din primele zile ale anului 2024, centrele de transfuzii din România au fost pline. Multe persoane s-au prezentat pentru a dona sânge pentru pacienți, însă nu toate au fost acceptate în acest sens. S-a mâncat mult de sărbători, a fost remarca unui medic, motiv pentru care unele analize nu au ieșit bine.
Motivul pentru care românii au umplut centrele de transfuzii din țară, chiar de la începutul lui 2024? Ministerul Sănătății a luat decizia de a majora valoarea tichetelor de masă acordate donatorilor, în contextul în care deficitul de sânge din instituțiile medicale crește periodic.
Citește și: Ce beneficii aduce donarea de sânge și de ce ar trebui să-ți intre în obicei să faci asta
Cu cât a crescut Ministerul Sănătății valoarea tichetelor de masă pentru donatori
Datele oficiale înregistrate de autoritățile din domeniul sănătății arată că mai puțin de 2 procente din populația din România donează sânge în mod regulat. Astfel, pentru a-i încuraja pe români să se implice activ în acest sens, Ministerul Sănătății a dispus acordarea unor beneficii.
Valoarea tichetelor de masă acordate donatorilor de sânge va crește de patru ori. Dacă în trecut un tichet de masă er în valoare de 9,75 lei, astăzi prezintă o valoare de 40 de lei. În plus, donatorii de sânge vor primi o zi liberă de la serviciu și 50 la sută reeducere la transportul în comun.
Românii pot să doneze sânge de maximum 4 ori pe an, la un interval de 3 luni. Persoanele care vor să facă acest lucru trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, tensiune arterială stabilă şi să nu fie sub tratament.
Citește și: Românii care primesc 280 de lei de la 1 ianuarie 2024. Pentru ce vor fi valabile voucherele
Când a avut loc ultima mobilizare remarcabilă a românilor pentru donare de sânge
Ultima mobilizare serioasă a românilor pentru donarea de sânge a avut loc în anul 2022, când peste 15 mii de cetățeni s-au implicat în această activitate. La vremea respectivă, a fost vorba despre o campanie de ajutorare a militarilor şi civililor ucrainieni răniţi în urma atacurilor Federaţiei Ruse.
Ministrul Sănătății a vorbit atunci despre cum, la punctele de trecere a frontierei şi în unităţile de cazare temporară a refugiaţilor, existau echipe medicale care verificau starea de sănătate a acestora, pentru a le oferi tratamentele de care aveau nevoie.
Ministrul Alexandru Rafila explica, în 2022, că ucrainenii au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români şi li se asigură asistenţă medicală, indiferent dacă își declară statutul de refugiat sau nu.