Medicul Valeriu Gheorghiță a dezbătut luni seară un subiect de interes pentru perioada următoare, astfel că românii vor putea afla dacă este bine sau nu să se vaccineze antigripal în această toamnă, având în vedere contextul pandemiei de Covid-19.
Toamna este sezonul în care multă lume obișnuia să se vaccineze antigripal pentru a preveni formele grave ale gripei. Acestă infecție respiratorie extrem de contagioasă reprezintă un real pericol pentru persoanele care dezvoltă forme grave și care se confruntă, de asemenea, cu cormobidități. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, până la 10% adulți, respectiv, 30% copii se îmbolnăvesc anual de gripă, producând multe decese în urma agravării stării de sănătate a celui afectat.
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că pericolul gripei încă există, chiar dacă noul coronavirus reprezintă dușmanul cel mai de temut în această perioadă. Pentru persoanele care credeau că vaccinul anti-Covid-19 are efect și împotriva gripei, medicul Valeriu Gheorghiță amintește că acesta nu este eficient, însă le recomandă persoanelor vulnerabile să le administreze pe ambele, neexistând niciun risc în acest sens.
De asemenea, un alt mijloc de prevenție împotriva gripei este respectarea măsurilor de prevenție, precum purtarea măștii, păstrarea distanței sociale și dezinfectarea mâinilor.
„Răspunsul imun nu este unul încrucișat. Răspunsul imun după vaccinarea împotriva COVID 19 nu ne protejează față de o infecție gripală. Ne protejează în schimb respectarea celorlalte măsuri – masca, distanțarea, evitarea zonelor supraaglomerate – lucruri care s-au văzut și la începutul pandemiei, când eram în sezon epidemic de gripă. După implementarea măsurilor de prevenție, au scăzut două boli în care noi eram în plină epidemie, rujeola și gripa sezonieră”, a spus Gheorghiță, potrivit Digi24.
Medicul Valeriu Gheorghiță le recomandă tuturor persoanelor aflate în categorii de risc să se vaccineze atât gripal, cât și anti-Covid-19. Totodată, specialistul își roagă colegii de breaslă care nu vaccinează anti-Covid-19 să nu ignore nevoile pacienților vulnerabili și să solicite pentru aceștia ambele vaccinuri, adică, cel gripal și anti-Covid-19.
„Persoanele vulnerabile, persoanele la risc trebuie să beneficieze și de vaccinarea antigripală și din datele pe care le avem, se achiziționează circa 2 milioane de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite în mod deosebit în cabinetele de medicină de familie.
Ne-am dori ca colegii noștri din rețeaua de medicină de familie care vaccinează antigripal, dar nu vaccinează anti-COVID să facă acest lucru, să solicite și vaccin împotriva COVID-19, pentru că ele se pot administra simultan, indiferent de rangul dozei de care vorbim pentru vaccinarea COVID-19.
Practic, o persoană care dorește să se vaccineze antigripal, dacă este în acea categorie de risc, poate să beneficieze și de vaccinarea COVID-19 simultan, în brațe diferite, fără absolut nicio problemă”, a transmis medicul.