14 sept. 2021 | 07:32

Valeriu Gheorghiță, avertisment înfricoșător după începerea școlilor: „Este clar insuficient”

Sănătate
Valeriu Gheorghiță, avertisment înfricoșător după începerea școlilor:
Valeriu Gheorghiță, avertisment la începerea școlii Sursă foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit luni seară despre situația vaccinării anti-Covid-19 în rândul copiilor și tinerilor, subliniind faptul că procentul celor imunizați este mic, fiind nevoie de o implicare mai mare pentru a evita transmiterea comunitară. De asemenea, specialistul le recomandă părinților și bunicilor să se vaccineze, pentru a evita dezvoltarea formelor grave și a spitalizării, odată cu începerea școlii.

Câți elevi s-au vaccinat în ultimele zile

Potrivit medicului, 25% dintre persoanele vaccinate în ultimele zile sunt reprezentate de copii cu vârste între 12-19 ani, în timp ce 55% sunt reprezentați de tinerii cu vârste între 12-15 ani, lucru îmbucurător pentru autorități cu privire la implicarea părinților pentru a evita transmiterea comunitară a noului coronavirus.

Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță trage un semnal de alarmă cu privire la numărul insuficient de tineri vaccinați raportat la numărul celor din Occident.

„M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinați 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 și 15 ani.

Am observat o creștere progresivă a tinerilor și a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulții care au ales să se vaccineze cu Pfizer. Noi trebuie să ne raportăm la tipul de vaccin care este recomandat acestei grupe de vârstă, de la 12 până la 18 ani. Știm că avem două vaccinuri autorizate Pfizer și Moderna. Însă este clar insuficient. Dacă ne uităm la țările din vestul Europei, unde peste 50% din copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, este clar că este insuficient în momentul de față”, a explicat medicul, la Digi24.

Copiii cu cormobidități, în pericol

În cadrul aceleiași intervenții, cunoscutul medic a reamintit că vaccinul anti-Covid-19 este o măsură sigură pentru a-i proteja pe toți cei care se confruntă cu diverse probleme de sănătate, din această categorie fiind inclusiv copii. Cu privire la părinții și bunicii care locuiesc împreună cu tineri care se află pe băncile școlii, acesta le recomandă tuturor să se vaccineze, evitând infectarea și dezvoltarea unor forme grave.

“Sigur că vaccinarea în cazul tinerilor, în cazul celor mici, nu este neapărat soluția infailibilă care blochează transmiterea și care reduce la zero riscul de infecție, însă este modalitatea prin care noi pregătim răspunsul imun al copilului, încât atunci când intră în contact cu virusul să fie deja pregătit, și în cazul în care face această infecție, să facă o formă ușoară, pentru că totuși avem copii care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, și cea mai mare problemă în momentul de față este obezitatea care se asociază cu un risc crescut de boală severă.

De asemenea, vorbim de diabet, de bolile pulmonare, bolile cardiovasculare, neurologice, bolile renale, toate sunt inclusiv prezente la copii. Și aici, recomandarea este foarte clară, ca cei vulnerabili din această grupă de vârstă să se vaccineze.

De asemenea, părinții, bunicii cu boli cronice care stau la aceeași adresă, trebuie să se vaccineze, pentru că în felul acesta protejăm apariția cazurilor secundare și a formelor severe”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
A venit reacția soțului, după ce o jurnalistă celebră s-ar fi sărutat cu alt bărbat în fața a 20.000 de oameni
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Capital.ro
Doctor Cezar dezvăluie adevărul despre mitul celor 10.000 de paşi: "Trebuie să acționăm și celelalte lanțuri kinetice"
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
PENALIZĂRI la PENSIE! Cine PIERDE BANI imediat
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro