Valeriu Gheorghiță, avertisment de ultimă oră pentru persoanele nevaccinate. Ce se întâmplă cu tulpina Delta în această perioadă

Valeriu Gheorghiță, avertisment de ultimă oră pentru persoanele nevaccinate. Ce se întâmplă cu tulpina Delta în această perioadă
Valeriu Gheorghiță, mesaj de ultimă oră pentru persoanele nevaccinate

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre valul patru al pandemiei și despre șansele pe care le avem la dispoziție pentru a-l putea evita. Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, singura cale care să reducă riscurile unui val agresiv iminent este imunizarea persoanelor nevaccinate încă. Din fericire, această perioadă poate fi încă potrivită pentru a ne proteja pentru un val care ar putea izbucni la începutul toamnei.

“Evoluția epidemiologică favorabilă a demotivat acțiunea de vaccinare”

În ciuda perioadelor grele pe care România le-a traversat, cetățenii nu sunt convinși că vaccinarea este soluția prin care putem eradica acest virus nemilos. Din păcate, specialiștii anticipează o nouă criză sanitară, dacă imunitatea colectivă nu va crește suficient de mult.

Medicul Valeriu Gheorghiță face apel la persoanele nevaccinate pentru a depăși orice barieră și a se imuniza cât încă le mai permite timpul. Potrivit acestuia, lunile de vară pot fi perioada perfecta pentru a se imuniza, evitând declanșarea unui val patru, mult mai agresiv și mai contagios.

Din păcate, categoria nevaccinată, spune medicul, este cea care este cel mai greu de convins, deoarece sunt fie tineri, neinteresați de ce s-ar putea întâmpla sau persoane sceptice, cărora le frică de ideea de vaccin.

„Este o misiune destul de dificilă, mai ales că în contextul în care segmentul populațional căruia ne adresăm acum este tocmai segmentul pe de-o parte ezitant, pe de o parte segmentul dezinteresat de tot ceea ce înseamnă protejarea sănătății personale și a sănătății colective.

Tocmai de aceea sigur că este foarte greu tot acest proces, până la urmă de convingere și de înțelegere a beneficiilor vaccinării atât în plan personal cât și în plan colectiv.
Sigur că evoluția epidemiologică favorabilă a demotivat pe de-o parte o bună parte dintre persoane în sensul în care nu neapărat că au renunțat la ideea de vaccinare și au decis să amâne acest demers de vaccinare”, a explicat acesta, la Antena3.

“Avem semnale de creștere a numărului de cazuri”

Perioada vacanțelor începe să-și spună cuvântul, astfel că numărul de cazuri începe să crească și cu 50% față deultimele șapte zile, în ciuda situației ținute încă sub control.

“Aş vrea să transmit un mesaj cât se poate de clar că este perioada oportună în care să ne vaccinăm pentru că un val patru de amplitudine importantă poate să fi prevenit fiindcă avem timp în această perioadă cât mai avem din luna iulie, luna august să putem preveni o creștere importantă a numărului de cazuri.

Vedem că avem semnale de creștere a numărului de cazuri inclusiv în România, chiar dacă în valoare absolută vorbim de un număr mic de cazuri.

Totuși, uitându-ne la media cazurilor din ultimele șapte zile constatăm o creștere cu 50% față de media cazurilor din cele șapte zile precedente.

Deci, toate aceste lucruri sunt importante, ne uităm și la rata bazală de reproducere a cazurilor care este de unul cu 1 chiar 1,1 chiar, după ultimele estimări, și ne uităm și la creșterea numărului de cazuri confirmate cu variantă virală Delta.

Ori toate aceste date, într-o populație în care în România în momentul de față estimăm circa 44% imunitate colectivă dobândită prin vaccinare și prin boală, nu este suficient pentru a preveni un val important de îmbolnăviri”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță în emisiunea „În faţa națiunii”.

Scăderea anticorpilor, motiv de îngrijorare?

Valeriu Gheorghiță susține că scăderea anticorpilor nu reprezintă un pericol, astfel că, acest fenomen este absolut normal pentru orice tip de vaccine sau trecere prin boală. Medicul dă asigurări că persoanele vaccinate sunt în continuare protejate, această protecție fiind asigurată și datorită tehnologiei ARN mesager.

„Scăderea anticorpilor este un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice tip de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecţiei, pentru că pe de o parte, noi când facem aceste analize obişnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei spike şi nu acei anticorpi neutralizanţi care sunt de fapt importanţi oentru protecţie, pentru neutralizarea virusului.

Avem răspuns imun de tip celular şi mai avem răspuns imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu agentul, cu microorganismul, în speţă cu virsului SARS CoV-2, organismul nostru produce într-un timp foarte scurt anticorpi”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, potrivit sursei citate.

Acesta a menționat faptul că vaccinul are o eficiență crescută față de tulpina Delta (peste 90%), ceea ce înseamnă că riscul de deces sau de dezvoltare a unei forme grave scade considerabil.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI