Valeriu Gheorghiță, anunțul dimineții despre certificatul verde. De ce vrea să ia exemplul țărilor din Europa

Valeriu Gheorghiță, anunțul dimineții despre certificatul verde. De ce vrea să ia exemplul țărilor din Europa
Valeriu Gheorghiță, anunțul dimineții despre certificatul verde

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a făcut un anunț important despre certificatul verde. El a spus că implementarea acestuia a dus la creșterea evidentă a ratei de vaccinare împotriva coronavirusului, în majoritatea țărilor europene. De asemenea, proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă este la camera Deputaților și ar putea fi adoptat chiar săptămâna care urmează.

Valeriu Gheorghiță, anunțul dimineții despre certificatul verde

Valeriu Gheorghiță a spus că implementarea certificatului verde a dus la creșterea ratei de vaccinare împotriva covid-19, în aproape toate țările europene.

„Eu cred în continuare în rolul pe care certificatul îl are. Sigur că este o măsură nepopulară, care va nemulțumi o parte din populație”, a spus oficialul, vineri seară, la B1 TV.

Totodată, proiectul privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă este la Camera Deputaților ar putea fi adoptat chiar săptămâna viitoare.

„Eu am observat că până la acest moment ne-am uitat tot timpul la modelele de bună practică folosite în celelalte țări europene. Faptul că în majoritatea țărilor europene, în momentul de față, s-a implementat chiar din vară certificatul verde digital – sigur, cu o perioadă de grație, cu acces la testare ș.a.m.d., deci practic îndeplinim toate condițiile – acest lucru a dus la creșterea categorică a ratei de vaccinare, chiar cu procente de circa 20% față de valoarea la care ajunseseră și începuseră să stagneze”, a declarat medicul.

El a mai explicat că, „pentru o categorie populațională, vaccinarea nu reprezintă o opțiune”.

Ce a afirmat Alexandru Rafila despre certificatul verde

Valeriu Gheorghiță a spus că măsura aceasta nu trebuie privită ca fiind una discriminatorie sau restrictivă.

„În opinia mea, pandemia este cred că pentru toată lumea evident că nu se va termina în perioada următoare și vom avea creșteri ale numărului de cazuri, mai multe evoluții ș.a.m.d.

Tocmai pentru a avea o predictibilitate și o stabilitate și pentru a ne bucura cu toții de această stabilitate, inclusiv în plan social, economic, medical, cred că e important de pregătit foarte bine această aplicare a certificatului digital, să se stabilească o perioadă de la care se va implementa certificatul digital.

Este foarte greu, din punct de vedere practic, sigur, să aplici certificatul digital după ce începe eventual să crească numărul de cazuri, când vezi că scade numărul de cazuri iarăși să îl retragi, tocmai pentru că acest lucru va crea acea perioadă de așteptare pentru populație, vor fi foarte mulți în continuare ezitanți”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

De cealaltă parte, ministrul Alexandru Rafila a spus după audierile din Parlament că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, susținând că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei, şi apoi eliminat când incidența scade.

Ministrul a mai spus că în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu numai trecerea prin boală şi vaccinarea, indicând că trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, ce a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI